Erişilebilirlik

Almanya'daki Türkler'in Uyum Sorunu


Berlin'de Türk Günü'nde iki ülkenin bayraklarını sallayan bir genç kız
Berlin'de Türk Günü'nde iki ülkenin bayraklarını sallayan bir genç kız

Son anketlere göre Türk göçmenlerin büyük bölümü kendilerini evlerinde hissediyor ancak kalıcı olmayı planlayanların oranı sadece yüzde 20. Buna karşın Türk kökenlilerin yüzde 75'i Alman arkadaşı olduğunu söylüyor

BERLİN- Almanya’da Pazar günkü gazetelerde yer alan iki araştırmanın sonuçları ülkede yaşayan Türklerlerle ilgili değişik ve ilginç verileri kamuoyuna sundu.

Araştırmalardan biri uyum süreci ile bağlantılı şaşırtıcı bilgiler içeriyor. Essen kentinde bulunan Türkiye Uyum Araştırmaları Merkezi TAM tarafından yapılan araştırmaya göre ülkedeki Türk göçmenlerin yüzde 78 ile büyük bir bölümü Almanya'da kendini evinde hissediyor, ancak yaşamlarını artık kalıcı olarak burada sürdürmeyi planlayanların oranı sadece yüzde 20.

1000 kişinin görüşü alınarak yapılan araştırmada ‘Almanya benim vatanımdır’ diyenlerin oranı ise yüzde 20. Katılımcıların yüzde 30'u hem Almanya'yı hem de Türkiye'yi, yüzde 44'ü de sadece Türkiye'yi vatanı olarak kabul ediyor. Yetişkin yaştaki her 5 Türk göçmeden biri orta ve uzun vadeli olarak Türkiye’ye geri dönmeyi planladığını ifade ediyor.

Almanya’da doğup, büyüyen gençlerden Türkiye’ye geri dönmek isteyenler ise yüzde 43. Araştırma sonuçlarını irdeleyen yorumlara göre bu şoke edici yüksek sayının nedenlerinden biri ayrımcılık ve dışlanma.

Almanya’da dünyaya gelen ve 2. ve 3. Nesil olarak tanımlanan genç Türkiye kökenli göçmenlerin eğitim durumları giderek düzeliyor, yüzde 87’sinin en az meslek eğitim diplomaları bulunuyor. Ancak iş ve ev ararken ayrımcılığa uğradıklarını düşünenlerin oranı yüzde 64. Büyük bir olasılıkla bu deneyimin bir sonucu olarak Türklerin yüzde 73'ü kendini Almanlardan 'çok farklı' görüyor.

Türklerin aylık ortalama geliri 2393 Euro, Almanlarda ise bu miktar ortalama 3100 Euro. Araştırmanın olumlu sonuçlarından biri Türkiye kökenli göçmenlerin sosyal yaşamları ile ilgili. Ankete katılanların yüzde 75'i Alman arkadaşı olduğunu söylüyor. Bunlardan üçte ikisi Alman arkadaşını evinde misafir ettiğini, yine üçte ikisi de Alman arkadaşı tarafından davet edildiğini belirtiyor.

Araştırmanın bir diğer sonucu ise Türkiye kökenli göçmenlerin girişimci ruhunu kanıtlıyor. Sayıları 100 bine ulaşan ve 400 bin kişiye istihdam sağlayan Türk girişimciler Alman ekonomisine önemli katkı sağlayan göçmen grupların başında geliyor. Çoğu satış ve gastronomi sektöründe yer alan Türk iş yerlerinin ekonomiye yıllık getirisi 13 milyar Euro.

Aynı gün yayınlanan bir diğer araştırma Almanya’da Türk iş yerleri dendiğinde akla ilk gelen döner büfeleri ile ilişkili. Gene Türkiye Uyum Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre, her Alman yılda beş porsiyon döner tüketiyor, başka bir deyişle Almanya’da yılda en az 400 milyon porsiyon döner yeniliyor.

Döner hazır yiyecekler arasında sosis ve pizzayı geçerek birinci sıraya yerleşirken, Alman erkeklerinin yüzde 24’ü döneri en çok sevdiği yemek olarak tanımlıyor. Dönercilik sektörünün yıllık cirosu 2,5 ile 3 milyar euro arasında olarak tahmin ediliyor. Hamburger satan zincirlerin ortak cirosu ise 3,1 milyar Euro. Almanya’da çoğu aile işletmesi toplam 16 bin döner büfesinde çalışanların sayısı ise 60 bin kişi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG