Erişilebilirlik

Almanya'da Türk İşadamlarına Vize Tartışması


BERLİN- Türk turistler ya da en azıdan Türk işadamları Avrupa'ya, özellikle de 3 milyona yakın Türkiye kökenlinin yaşadığı Almanya’ya ne zaman vizesiz giriş yapabilecek?

Yıllardır konuşulan ve tartışılan bu konu Berlin Yüksek İdare Mahkemesi’nin aldığı bir kararla ile yeni bir ivme kazandı. Mahkeme, 2010 yılında AB ülkelerinde geçerli Schengen vizesini Fransa'dan aldığı gerekçesiyle Almanya sınırından geri döndürülen Türk işadamı Osman Nuri Korca'yı açtığı davada haklı buldu.

Mahkeme 3 ayı geçmeyen seyahatlerinde Korca'nın iş amaçlı seyahatlar kapsamında Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğine hükmetti. Bu karar ile Almanya, 2009 Şubat ayında Avrupa Birliği'ndeki en yüksek mahkeme konumunda bulunan AB Adalet Divanı'nın verdiği ve AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin Katma Protokol'ün 41/1. Maddesi'ne aykırı olduğu kararını teyit etti.

Peki bu karar Türk medyasında bazı gazetelerde başlığa çıkan haliyle vize konusunda sıkıntı yaşayan başka Türk işadamları için emsal teşkil eder mi? Bazı hukuk uzmanları mahkemenin bu karar ile, ikametgahı Türkiye'de olan ve seyahati üç ayı geçmeyen, Almanya'daki şirketlere görüşme veya fuarlara katılım ya da hizmet sunumu amaçlı gelen Türk iş adamlarının Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceklerine hükmetmiş olduğunu savunuyor.

Hukuki açıdan Almanya’nın bu karara itiraz hakkı bulunuyor, davanın bu durumda bir üst mahkeme olan Federal İdari Mahkemesi’nde görülmesi bekleniyor. Geride kalan yıllarda çıkan benzer kararlar sonrasında Alman hükümetinin itiraza gitmediğini, ama aynı zamanda uygulamada da değişiklik yapmadığını hatırlatan uzmanlar 1990’lı yıllardan bu yana uygulamada olan vize zorunluluğunun kalkması için politik bir karar alınmasına alternatif olmadığını vurguluyor.

Son yıllarda Başbakan Angela Merkel ile meslektaşı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen buluşmalarda vize meselesi ve bu bağlamda yaşanan sorunlar Ankara tarafından masaya getirilirken, Alman başbakanının soruna çözüm arandığı belirterek, nitekim Türk sanatçı, öğrenci, akademisyen ve işadamlarına 5 yıllık çok giriş-çıkışlı vize uygulamasına geçebileceğinin sinyalini vermesi dikkati çekmişti. Ancak verilen sözler yerine getirilmedi, vize uygulamasında herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Almanya’nın Avrupa’da en yüksek hukuki kurum olan Avrupa Adalet Divanı’nın kararlarını da yaşama geçirmemesi eleştiriliyor. Avrupa Adalet Divanı’nın 19 Şubat 2009 tarihinde aldığı ‘Soysal Kararı’ olarak bilinen kararı, belli meslek gruplarından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin haksız olduğuna karar vermiş, hizmet sunmak amacıyla AB ülkelerine gelen Türk vatandaşlarına kısıtlamalar getirilemeyeceğini ifade etmişti.
Federal Hükümet kararın Berlin’i bağlamadığını, Türklere vize uygulamasının kaldırılması gerektiği görüşünde olmadığını açıklamıştı.

Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu, 2013’de Türkiye’den AB ülkeleri için geçerli Schengen Vizesi başvurusunda bulunan 36 bin 634 Türk’ün vize isteğinin geri çevrildiğini duyurdu. Başvuru reddine gerekçe olarak ise başta, vize talep edilen ülkeye gitme nedeninin belirsizliği ve Türkiye’ye geri dönüleceğinden duyulan şüphenin de taleplerin geri çevrilmesinde rol oynadığı açıklandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG