Erişilebilirlik

Almanya'da Selefiler'in Sayısı Artıyor


Almanya'da Selefiler'e karşı operasyonlar sürüyor
Almanya'da Selefiler'e karşı operasyonlar sürüyor

Almanya'da üç yıl önce yaklaşık 2 bin 500 olan Selefiler'in sayısının üç kat artarak 7000'e ulaştığı ve bunlardan 600'ünün Irak ve Suriye'ye savaşmaya gittiği, 200'ünün de geri döndüğü açıklandı

Almanya'da Federal Anayasayı Koruma Dairesi radikal İslamcı Selefiler'in sayısının 7000’e ulaştığını duyurdu.

Daire Başkanı Hans-Georg Maaßen Çarşamba günü Berlin’de istihbarat örgütleri ile güvenlik birimlerinin Selefiler’le ilgili son raporlarını açıkladı. Almanya’da üç yıl öncesinde yaklaşık 2 bin 500 Selefi olduğunu hatırlatan Maaßen, bu sayının üç kat artarak 7000’e ulaştığını ve her geçen gün daha da büyüdüğünü belirtti.

Özellikle gençlerin Selefiler'e sempatisinin artmasını 'endişe verici' olarak niteleyen Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı, Selefi çevrelerden örgütlü olarak Irak ve Suriye'ye savaşmaya gittiği tespit edilen 600 kişi bulunduğunu ve bunlardan 200’ünün Almanya’ya geri döndüğünü söyledi. Dönenler arasında en az 35 kişinin terör eğitimi aldığının sanıldığını belirten yetkili, savaşmaya gidenlerden 60 kişinin ise orada öldüğünü vurguladı.

Raporlara göre Almanya’da Selefiler’e ait toplam 100 merkez bulunuyor ve bunların büyük bir bölümü güvenlik birimleri tarafından yakın takibe alınmış durumda. Almanya’da en çok Selefi Kuzey Ren Vestfalya ve Berlin eyaletlerinde yaşıyor, Kuzey Ren Vestfalya’da bin 500, Berlin’de 600 Selefi olduğu tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili basın toplantısında Paris’de mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan terör saldırısını hatırlatan Maaßen, Batılı ülkelerin radikal İslamcı teröristlerin hedefi olduğunu, Almanya’ya yönelik tehditleri de çok ciddiye aldıklarını, ancak ‘yanlış ihbarlarla somut tehlikeleri ayırt etmeye ve gereksiz yere panik yapmamaya çok özen gösterdiklerini’ açıkladı.

Son olarak Salı günü, Selefi çevrelere yönelik düzenlenen operasyonda Berlin'de 11, Brandenburg eyaletinin başkenti Potsdam'da 1 ve Thüringen eyaletindeki Nordhausen'da da 1 evde arama yapıldı ve çeşitli delillere el konuldu. Geçen hafta Berlin’de düzenlenen bir operasyonda ise IŞİD’e militan ve finansman desteği sağlamakla suçlanan bir grubun lideri olduğu iddia edilen İsmet D. ile örgüt üyesi Emin F. tutuklanmıştı.

Öte yandan İslam karşıtı Pegida hareketininakşam Leipzig kentinde düzenleyeceği yürüyüşe on binlerce sempatizanının katılacağı tahmin ediliyor. Organizatörler 60 bin kişi beklediklerini açıkladı. 'Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Leipzigliler' İslam ve yabancı karşıtı Pegida'nın Leipzig uzantısı olarak biliniyor.

Pegida’nın geçen pazartesi Dresden’de terör tehditi nedeniyle iptal edilen gösterisinden sonra Leipzig'deki yürüyüşün geçen haftalardan daha çok kalabalık olması bekleniyor.

Polisin Dresden’deki gösteriyi yasaklamasına tepkiler ise sürüyor. Nitekim Başbakan Angela Merkel, yasağı eleştirerek, ‘Anayasadaki toplantı ve gösteri hakkının terör bahane edilerek yara almasını kabul edemem. İçeriği hoşuma gitse de gitmese de, fark gözetmeden Almanya’nın herhangi bir yerinde gösteri yapılmasından yanayım’ diye konuştu.

Bu arada Bild gazetesinin internet sitesinde yer alan bir habere göre, Pegida hareketinin lideri Lutz Bachmann'ın, Adolf Hitler kılığındaki fotoğrafını geçen yıl Facebook'ki sayfasında paylaştığı tespit edildi. Fotorafta Bachmann’ın bıyık takarak Adolf Hitler'e benzemeye çalıştığı ve altına da ’O tekrar döndü’ yazdığı görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG