Erişilebilirlik

Almanya'da Selefiler'e Karşı Gösteri


Köln kentinde Almanya'nın islamlaşmasına izin vermeyecekleri gerekçesiyle taşlar ve şişelerle saldıran binlerce futbol holiganı ve Neonazi'yi dağıtmak için polis toma ve biber gazı kullandı

Almanya'nın Köln kentinde futbol holiganları aşırı dinci selefilere karşı protesto gösterisi düzenledi. Polisin sayılarına göre, aşırı sağcı grupların da destek verdiği gösteriye en az 4 bin kişi katıldı.

Göstericilerle sayıları bini bulan polis arasında çıkan çatışmalarda kafasına şişe gelen bir kişi ağır yaralandı. Bir polis aracını deviren holiganların taşlı ve şişeli saldırısına uğrayan polis göstericileri dağıtmak için iki toma ve biberli gazla müdahale etti. Holiganların Köln’ün merkezinde bulunan ana tren istasyon civarında karşı göstericilere ve göçmenlere de saldırdıkları haber veriliyor.

‘Holiganlar Selefiler'e Karşı’ adlı bir oluşum tarafından organize edilen gösteride, Almanya'nın İslamlaşmasına karşı önlemler alınması, aksi takdirde holiganların şiddet kullanacakları yönünde mesajlar verildi. Grup bir süredir Selefiler ile mücadele adına küçük çaplı etkinlikler gerçekleştirmişti.

Güvenlik birimleri kendilerini ‘Selefi avcısı’ olarak da tanımlayan söz konusu grubun geçen aylarda sosyal medya üzerinden toplam 17 holigan grubunun ortak girişimiyle kurulduğunu ve üyeleri arasında 300 kadar şiddet eğilimli aşırı sağcının da yer aldığını açıkladı. Federal İçişleri Bakanlığı yetkililer iki hafta önce Selefilerle PKK arasında çıkan çatışmalardan sonra, şimdi de holiganlar ve neonazilerin Selefilere saldırabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Gözlemciler holiganlarla aşırı sağcı çevreler arasındaki yakınlaşmayı ‘ırkçı motiflerle hareket eden, şiddete hazır büyük bir tehlike potansiyeli’ olarak tanımlıyor. Sol Parti’den Federal Parlamento milletvekili Azize Tank, ‘aşırı İslamcılardan tedirgin olan normal taraftar grubu’ görüntüsü altında bir araya gelenlerin bugünkü protestolarının esas amacının ırkçı zihniyeti yaymak olduğu görüşünde.

Holiganlar Alman profesyonel futbol liglerinin de en büyük sorunu. Sayıca giderek artan holiganlar kimi zaman statlara giden yollarda sloganlar atarak, kimi zamanda statlarda açtıkları ırkçı pankartlarla futbolseverleri tedirgin ediyor, göçmen ve siyahi futbolculara yönelik ırkçı sloganlar da dikkatlerden kaçmıyor.

Hemen her hafta sonu değişik takımların holigan ve ‘ultra’ olarak tanımlanan grupları arasında kavgalar ve yaralama olayları yaşanıyor. Alman birinci ligi Bundesliga’da çok sayıda futbol takımı holiganlara karşı çaresizlikten ve Alman Futbol Federasyonu’nun yeteri kadar önlem almamasından şikayetçi.

Bu arada Pazartesi çıkacak olan Der Spiegel dergisi, Alman Anayasayı Koruma Örgütü’nde ülkedeki Kürtler arasında huzursuzluğun arttığına dair bilgiler bulunduğunu ve Kobani’nin düşmesi durumunda, Almanya’daki Türk ve ABD hedeflerine saldırılar olabileceğini aktardı. Öte yandan habere göre, PKK saflarına katılarak IŞİD’e karşı savaşmak isteyen en az 50 kişi son haftalarda Almanya’dan ayrılarak Suriye’ye gitti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG