Erişilebilirlik

Almanya’da IŞİD ile Mücadele Konferansları


Terör örgütü IŞİD nasıl mağlup edilebilir ve Suriye'deki kanlı iç savaşın sona ermesi için hangi starateji gerekli? Bu iki soruya Almanya’da düzenlenen iki uluslararası konferansta cevap arandı.

Steinmeier: Halep'te ateşkes şart

Başkent Berlin’de Fransız mevkidaşı Jean-Marc Ayrault, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Suriyeli muhaliflerin liderlerinden Riad Hicab’la bir araya gelen Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Cenevre barış görüşmelerinin sürdürülebilmesi için Halep’te ateşkes sağlanmasını şart olarak gördüklerini duyurdu.

Beş yıldır süren iç savaşın yakında tümüyle sona ereceğini söylemenin zor olduğunu belirten Steinmeier, Rusya ve Amerika’nın Halep için ateşkes girişimlerinin çok önemli bir adım olduğunu açıkladı. Muhalefet lideri Hicap Suriyeli muhalif gruplar açısından Devlet Başkanı Beşar Esat’a ülkenin geleceğinde yer olmadığını öne sürerek, Esat sonrası tam yürütme yetkisiyle donatılmış geçiş hükümetini kurulmasını arzuladıklarını açıkladı.

Carter NATO'dan daha fazla destek istedi

Stuttgart’taki konferans ise IŞİD ile mücadele amacıyla ABD’nin liderliğinde oluşturulan uluslararası koalisyonda yer alan yaklaşık 60 ülkenin savunma bakanını ya da bakanlık temsilcilerini bir araya getirdi. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’in ev sahipliğinde, ABD Avrupa Komutanlığı’nda düzenlenen konferansta IŞİD’e karşı bundan sonraki stratejinin ve ‘kalıcı darbe vurmak amacıyla atılacak adımların’ konuşulduğu açıklandı. ABD Savunma Bakanı Carter, NATO partnerlerinin terör örgütü ile mücadeleye daha fazla destek vermesini istedi ve IŞİD’le mücadelenin uzun soluklu olarak sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Carter, IŞİD’i yok etmek için NATO’nun askeri olanaklarının kullanılmasının da gündeme getirilebileceğini ifade etti.

Carter, terör örgütünün kontrolündeki Rakka kentini IŞİD’den kurtaracak muhalif grupları güçlendirmeyi amaçladıklarını bildirdi. Alman Savunma Bakanı Ursula Van Der Leyen Almanya’nın uluslararası koalisyona verdiği askeri desteğin şu anda artırılmasına imkan olmadığını belirtti. ‘Herkes herşeyi yapamaz’ diyen Bakan Leyen, Almanya’nın belirlediği çerçevenin ötesine geçmesinin düşünülmediğini duyurdu. Almanya geçen ocak ayında, Suriye'deki uluslararası koalisyonu desteklemek amacıyla bölgeye bin 200 asker, bir fırkateyn ve Tornado tipi askeri keşif uçakları göndermişti. Bundan kısa bir süre önce Alman basınında çıkan haberlerde Alman hükümetinin IŞİD'le mücadelenin uzun zaman alacağını hesapladığı ve bölgedeki uçakları için Türkiye'deki İncirlik Üssü'nde ayrı bir üs oluşturmayı planladığı iddiaları yer almıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG