Erişilebilirlik

Almanya’da Holigan Şoku


Geçen pazar Köln kentinde Holiganlar’ın Neo-Nazi gruplarıyla ortaklaşa düzenledikleri, Selefiler ve IŞİD’e karşı gösteride yaşanan olaylar ve katılımcıların sayısının 5 bini bulması Alman kamuoyunu tam anlamıyla şok etti

49 polisin yaralandığı, çok sayıda polis aracının tahrip edildiği ve ‘Selefiler'e Karşı Holiganlar’ tanımlamasının kısaltması olan HoGeSa adlı oluşum tarafından organize edilen gösterilerde atılan İslam karşıtı ve ırkçı sloganlar da beraberinde daha uzun bir süre devam edeceği kesinleşen siyasi tartışmaları getirdi.

Holiganlar şimdiye dek stadyumlarda taşkınlıklar yapıyor ya da başka takımın holiganlarıyla kavga ediyordu, ancak geçen pazar yaşanan olay ülkede çok iyi organize olan şiddete baştan hazır holiganların stadyumlardan çıkarak kent merkezlerinde polis ile çatışmaya, sokakları savaş alanına çevirmeye hazır bir güç haline geldiğini gösterdi.

Alman toplumunda Selefiler ve IŞİD konusunda oluşan korku ve tepkileri kendilerine desteğe döndürmeyi hedefleyen HoGeSa, geçen hafta sonunda yaşananları ‘daha başlangıç’ olarak tanımlıyor. Geride kalan günlerde yapılan analizlerde söz konusu oluşumun, Alman toplumunda var olan İslam’a karşı çıkma olgusununu harekete geçirerek büyüme şansının çok yüksek olduğuna vurgu yapıldı.

Holiganların temsilcileri ise, “Hukuk devleti bir şey yapmıyor, o zaman biz de kendimizi koruruz” fikriyle hareket ediyor. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nden Yeşiller Partisi milletvekili Arif Ünal, grubun hedefini ve holiganlar içindeki aşırı sağ grubun şiddet eğilimini çok kaygı verici olarak niteliyor.

Güvenlik yetkilileri ve polis ise tam anlamıyla teyakkuza geçmiş durumda, Köln’deki gösteriden cesaret alan HoGeSa 15 Kasım’da Berlin ve Hamburg’ta “Selefilere, İslamlaşmaya ve mülteci politikalarına karşı” yeni bir gösteri hazırlığında. Yetkililer İslamcılara karşı düzenlenecek eylemlerde ırkçılarla holiganların ortak hareket edecekleri ve şiddet olayları yaşanabileceği uyarısı yapıyor.

Hamburg Almanya’da radikal İslamcıların aktif olduğu bir kent, Berlin ise aşırı sol ve otonom grupların ön plana çıktığı bir kent, yani holigan gösterilerine her iki kentte de karşıt görüşlülerin saldırma olasılığı çok yüksek.

Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. Yıldönümü nedeniyle tüm dünyanın gözünün üstünde olacağı başkentte tarihi Brandenburg Kapısı önünde binlerce holigan ve Neo-Nazi’nin gösteri yapmak istemesini Berlin İçişleri Senatörü Frank Henkel engelleme niyetinde.

Almanya’da gösteri özgürlüğü anayasal güvence altında, ancak Henkel yasaları inceleterek holiganların gösterisini nasıl yasaklatabileceğini araştıyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maziere de yaptığı açıklamada şiddet çıkacağı önceden bilinen gösterilere bundan sonra en sert şekilde karşılık verileceğini, Köln’deki gibi gösterilerin toplanma özgürlüğü ile ilgisi olmadığını açıklayarak Berlin’li meslektaşına destek verdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG