Erişilebilirlik

Almanya'da Çifte Vatandaşlık Yürürlükte


Berlin'de düzenlenen bir Türk Günü gösterisi
Berlin'de düzenlenen bir Türk Günü gösterisi

Almanya'da doğup büyüyen gençlerden 21 yaşına kadar okula gidip diploma alanlar ile en az altı yıl okula gitmiş olanlar veya sekiz yıldır Almanya’da yaşayan gençler çifte vatandaş olabilecek

Almanya’daki Türk toplumunun uzun yıllardır mücadele ettiği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni yasa ile birlikte Almanya’da doğup büyüyen gençlerden 21 yaşına kadar okula gidip diploma alanlar ile en az altı yıl okula gitmiş olanlar veya sekiz yıldır Almanya’da yaşayan gençler çifte vatandaş olabilecek.

Özellikle Türk ailelerin çocuklarını ilgilendiren yeni düzenleme ile şimdiye dek geçerli olan ve birçok genci en geç 23 yaşında Alman vatandaşlığı ile anne-babasının geldiği ülke arasında tercihe zorlayan opsiyon modeli tarihe karışmış oldu. Almanya’da doğup büyüyen ve ebeveynlerinden birisi veya her ikisi de göçmen olan gençler, hem ailesinin geldikleri ülkenin hem de Almanya’nın vatandaşlığına sahip olabilecek.

Öte yandan eski uygulama nedeniyle Türk vatandaşlığını tercih ettiği için geçmişte çifte vatandaşlık hakkını kaybeden gençler de, yeni yasadan faydalanabilerek çifte vatandaşlık için başvuru yapabilecek. Söz konusu yasadaki değişiklik, geçen yılki federal seçimlerden sonra Sosyal Demokrat Parti SPD ile Hrıstiyan Birlik partileri CDU/CSU arasında uzun pazarlıkların sonunda koalisyon anlaşmasında yerini almıştı.

Federal Uyum Bakanlığı yasadan 500 bin gencin faydalanacağından ve yaşı uygunlardan yüzde 95’inin çifte vatandaşlık hakkını kullanacağından yola çıkıyor. Tüm olumlu yanlarına rağmen muhalefet partileri ve Türk dernekleri çifte vatandaşlık yasasından tam anlamıyla hoşnut değiller.

Türk toplumunun çoğunlukla konuyu ‘burada yaşayanlara çifte vatandaşlık hakkı tanındı’ diye algıladığı savunulurken, bunun doğru olmadığı, tersine ayrımcılığı derinleştireceği görüşü ağır basıyor. Konunun uzmanları yasanın sadece 1990 yılından sonra doğanları kapsadığını hatırlatarak, bunun kuşaklar arası bir ayrımcılığa da yol açtığını vurguluyor ve yasayı Almanya'ya emek vermiş birinci kuşağa dönük büyük bir haksızlık olarak değerlendiriyor.

ABD ve Kanada gibi ülkelerin anayasalarında yer aldığı gibi herhangi bir koşul aranmadan ülkede doğan herkese vatandaşlık hakkı verilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, yeni uygulmanın Alman vatandaşlığına geçişleri sekteye uğratabileceğinden yola çıkıyor.

Almanya’da başta Türkler olmak üzere pek çok yabancı kökenli göçmen, Alman vatandaşlığı için gerekli koşullara sahip olmalarına rağmen vatandaşlık başvurusunda bulunmamayı tercih ediyor. Bunda da özellikle 1990 öncesi doğanlara çifte vatandaşlığa imkan tanınmaması önemli rol oynuyor. Yeni yasa sokaktaki vatandaşı da pek tatmin etmemişe benziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG