Erişilebilirlik

Almanya'da Büyük IŞİD Operasyonu


Almanya'da başta Köln olmak üzere beş kentte 12 farklı noktaya eş zamanlı düzenlenen baskınlarda biri Türk diğerleri Arap 8 kişi tutuklanırken 20 şüpheli ile ilgili soruşturma başlatıldı

BERLİN - Almanya'da, Irak Şam İslam Devleti IŞİD örgütüyle bağlantılı olduklarından şüphe edilen kişilere karşı geniş çaplı bir operasyon düzenlendi.

Kuzeyren-Vestfalya eyaleti ağırlıklı başta Köln olmak üzere toplam beş kentte eş zamanlı düzenlenen operasyonda 8 kişi tutuklandı, 20 şüpheli ile ilgili de soruşturma başlatıldı. Federal Başsavcılık 240'tan fazla polisin görev aldığı operasyonda tutuklanan kişilerin yaşlarının 22 ile 35 arasında olduğunu duyurdu.

Sabah erken saatlerde 12 farklı noktaya düzenlenen baskınlarda tutuklananlardan birinin Türk, diğerlerinin ise çeşitli Arap ülkelerinin vatandaşları oldukları açıklandı. Radikal Selefi gruplarla da bağlantılı oldukları açıklanan söz konusu kişiler Başsavcılık tarafından ‘Suriye’de savaşan cihat örgütüne malzeme ve para tedarik etmek ve bölgeye gidecek savaşçıların desteklenmesi amacıyla hırsızlık şebekesi kurmakla’ suçlanıyor.

Güvenlik birimlerinin uzun bir süredir takibe aldığı 6 kişinin birçok okul ve kiliseyi soyduğu, buradan elde ettikleri para ile IŞİD’e malzeme ve para tedarik ettikleri saptandı.Operasyon kapsamında tutuklanan diğer iki zanlının ise IŞİD’in yanısıra Ahrar El Şam ve Cünud El İslam adlı terör örgütlerine de eleman devşirdiği bildirildi.

Geçen hafta Cuma günü başkent Berlin’de aşırı İslamcılara ait 4 eve yönelik bir operasyon yapılmıştı. Polis kaynakları operasyon kapsamında göz altına alınan ve yaşları 28 ile 37 arasındaki 4 Türk’ün ‘şiddet eylemi hazırlıkları’ yaptıklarını ve IŞİD'e gönderilmek üzere camilerde çok miktarda para topladıklarını açıklamıştı. Söz konusu zanlılar ifadeleri alındıktan sonra hafta sonunda serbest bırakıldı.

Alman güvenlik birimlerinin İslam Devleti yanlılarına yönelik baskıyı artırması dış istihbarat servisi BND'nin IŞİD'in Batı ülkelerinde, büyük bir olasılıkla da Almanya’da büyük bir terör saldırısı düzenleyebileceği uyarısı ile ilişkilendiriliyor.

Yapılan yorumlarda radikal İslamcı teröristlerin bu tarz bir eylemle, uluslararası koalisyonu Suriye ve Irak'a kara birlikleri göndermeye zorlamayı hedeflediği görüşü ön plana çıkmıştı. Federal İçişleri Bakanı de Maiziere ise bundan kısa bir süre önce terör örgütlerine mali destek veren, terör eğitimi almak ve şiddet amaçlı Almanya’yı terk eden kişilere çok sert cezalar verileceğini duyurmuştu.

Yetkili makamlar tarafından yapılan açıklamalara göre, IŞİD’in Avrupa’da en aktif olduğu ülkelerin başında gelen Almanya’dan örgüte katılanların sayısı en az 450. Yaklaşık 150 militanın Suriye’de silah eğitimi aldıktan sonra Almanya’ya döndüğü, 8 kadarının ise canlı bomba olarak intihar eylemine katıldığı ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG