Erişilebilirlik

Suriye Krizi Almanya'da Tartışılıyor


Almanya’nın Münih kenti önümüzdeki günlerde Suriye konusunda iki önemli uluslararası toplantıya ev sahipliği yapacak. Suriye’de barışın sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Cenevre’de başlatılan görüşmelerin başlar başlamaz askıya alınmasından sonra daha da önem kazanan toplantıların ilki, 11 Şubat'taki Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun zirvesi.

Suriye’de altıncı yılına giren savaşa son vermek ve siyasal geçiş sürecini hızlandırmak amacıyla oluşturulan Uluslararası Suriye Destek Grubu, geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında önce Viyana’da, daha sonra da New York'ta toplanmış, görüşmelerde taraflar arasında müzakerelerin başlaması, ateşkes sağlanması ve 18 ay içinde adil bir seçim düzenlenmesi konularında anlaşmaya varılmıştı.

Buna rağmen özellikle ABD ve Rusya arasındaki görüş ayrılıklarının aşılamaması ve geçen hafta Cenevre’de yapılan toplantının da sonuçsuz kalmasından sonra, yarın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus meslektaşı Sergey Lavrov bir araya gelerek, müzakerelerin nasıl devam edebileceği konusunu masaya yatıracaklar.

Berlin Büyükelçiği’nden edinilen bilgiye göre Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil edeceği buluşmada, Rusya'nın Suriye'de sürdürdüğü bombardıman sonrası yeni mülteci dalgası da konuşulacak konular arasında yer alacak.

Toplantıyla ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Münih’teki zirvede, IŞİD’le mücadeleye destek veren ülkelerin katkılarını yoğunlaştırmasının da ele alınacağını ifade ederek, “Her ülke operasyonlardan lojistik ve istihbarat desteğine kadar katkıda bulunabilir“ şeklinde konuştu. Rusya'nın ise IŞİD’e karşı mücadelesiyle ön plana çıkan Kürt Demokratik Birlik Partisi PYD’ninbundan sonraki Suriye konulu zirvelere dahil edilmesi çağrısını tekrarlaması bekleniyor.

Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun toplantısına katılan siyasetçilerin büyük bölümü, Münih’de düzenlenecek ikinci zirvenin de konuğu olacak. Dünyanın en önemli gayri resmi uluslararası siyasi toplantıları arasında yer alan Münih Güvenlik Konferansı, hafta sonunda yaklaşık 20 ülkenin hükümet ve devlet başkanı ile yaklaşık 60 dışişleri ve savunma bakanının katılımı ile gerçekleşecek.

İlk kez 1963 yılında düzenlenen zirvede öncelikli gündem maddesi Suriye olacak. Rusya Başbakanı Medvedev’in ülkesinin Suriye politikası ile ilgili sunum yapması beklenen konferansa, Dışişleri Bakanı John Kerry’in yanısıra Ürdün Kralı Abdullah, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg gibi isimler bekleniyor. Türkiye’yi bu zirvede de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı TTIP’i de kapsayan uluslararası ticari konuların ele alınacağı Münih Güvenlik Zirvesi'nin açılışını Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in yapacağı açıklandı.



STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG