Erişilebilirlik

Almanya 'Soykırım' İfadesini Kullanacak


Cuma günü Federal Parlamento Bundestag’da yapılacak 1915 Olayları'nın 100’üncü yılını anma toplantısı öncesinde, hükümetteki Hıristiyan Birlik ve Sosyal Demokrat Parti konuyla ilgili önergede ilk açıklamaların tersine "soykırım" ifadesinin kullanılmasına karar verdi.

Koalisyon partilerce hazırlanan önerge, “Jön Türk rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915’te Osmanlı Konstantinopolü’nde bir milyonu aşkın etnik Ermeni’nin planlı olarak tehcir ve kıyımına başlandığına dikkat çekmek istiyoruz. Onların kaderi 20’nci yüzyılda korkunç biçimde yaşanan kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnek teşkil ediyor.” şeklinde yeniden formüle edildi.

Başta Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier olmak üzere hükümet yetkilileri, Türkiye ile ilişkilerde gerilim yaşanmaması için “soykırım” kelimesinin kullanılmasına sıcak bakmıyordu. Steinmeier hafta sonunda konuyla ilgili açıklamasında, yaşananların “soykırım” kavramına indirgenmesine karşı olduğunu belirterek, “katliam” sözcüğünü kullanmıştı.

Hükümetin tavrındaki değişikliğe muhalefet partilerinin yanısıra özellikle koalisyon partileri içindeki tepkilerin etkiliği olduğu tahmin ediliyor. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de konuyla ilgili değerlendirmesinde, Cuma günü okunacak metni hükümet olarak desteklediklerini açıkladı ve Alman hükümetinin de “soykırım” tanımını kabul etmiş olacağını ifade etti.

Konuyla ilgili Alman basınında yapılan yorumlarda, hükümetin ve Steinmeier’in fikrinin değişmesinde Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Perşembe akşamı Berlin Katedrali’nde yapacağı konuşmanın da etkili olabileceği belirtiliyor. Siyasi gözlemciler Cumhurbaşkanı Gauck’un 1915’te hayatını kaybedenler için düzenlenecek ayinde yapacağı konuşmada “soykırım” sözcüğünü kullanacağından ve bunu daha önce Steinmeier’e de ilettiğinden yola çıkıyorlar.

Alman hükümetinin, 1915 olaylarını oluşturulacak bir Tarihçiler Komisyonu’nun araştırması fikrini de desteklediğini belirten Alman Parlamentosu eski milletvekili Prof. Hakkı Keskin, Berlin’in bu konuda izlediği tavrı anlayışla karşıladığını belirtiyor.

Prof. Hakkı Keskin 1915 olaylarının Türkiye tarafından ele alınışını ise, “kaçırılmış bir fırsat” olarak tanımlıyor ve hatalı bir politika izlendiğini savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:54 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG