Erişilebilirlik

Almanya PKK’ya Silah Verir mi?


Alman hükümeti Kuzey Irak'taki İslam Devleti militanlarına (IŞİD) karşı mücadele eden Kürtler’e silah yardımı yapılmasına yeşil ışık yaktı ancak konuyla ilgili tartışmalar sürüyor. Ayrıca IŞİD’e karşı mücadele ettikleri için PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını da isteyenler var

Federal hükümetin yarınki toplantısında hangi silahların gönderileceğine karar vermesi bekleniyor; Federal Meclis'in ise Kürt birliklere silah gönderilmesiyle ilgili olarak 1 Eylül'de özel bir oturumda toplanacağı açıklandı.

Berlin’in silah yardımı kararı, şimdiye dek kriz yaşanan ve çatışmaların olduğu ülkelere silah yollamama prensibi olan Almanya’nın dış politikasında tarihi bir dönüm noktası, temel değişim anlamına geliyor. Bu kapsamda Almanya’nın terör listesinde bulunan PKK’ya da silah gönderilmesi ve 1993 yılından itibaren Almanya'da süren PKK yasağının kaldırılması da tartışmaya açıldı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
Linki indirmek için

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık geçen pazar bir Alman gazetesinde yayınlanan demecinde, IŞİD’le mücadele için Almanya ve diğer Batı ülkelerinden silah isterken, Başbakan Merkel geleneksel yaz röportajında IŞİD militanlarıyla mücadele amacıyla silah gönderilmesinin şartlarının açık olduğunu, PKK’nın ise bu bağlamda silah verilecek gruplar arasında yer almadığını söyledi.

Son günlerde basındaki yorumlarda yer alan “Silahlar PKK’nın eline geçerse ve NATO müttefiki Türk ordusuna karşı Alman silahları kullanılırsa, ne olacak?” sorusuna ise Merkel, “Gönderilecek silahların istenmeyen grupların eline geçmesinin yüzde yüz engellenmesinin mümkün olmadığını biliyorum” şeklinde yanıt verdi.

Öte yandan muhalefetteki Sol Parti ve çeşitli Kürt grupları PKK’nın Yezidileri kurtarma operasyonundaki rolü nedeniyle terör örgütü listesinden çıkarılması gerektiğini savunuyor. Nitekim Sol Parti İçişleri Politikası Sözcüsü Ulla Jepcke, bugün yaptığı açıklamada Almanya'nın PKK'ye yönelik uyguladığı yasağın yeni siyasi gelişmelere uymadığını, Türk hükümetinin bile PKK’yı muhatap alarak görüştüğünü ve Berlin’in de yasak kararını kaldırması gerektiğini belirtti.

Kürt derneklerinin temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise, “PKK geçmişte öyle hareketlerde bulundu ki onu yasaklamak zorunda kaldık, başka bir seçeneğimiz yoktu. PKK kendisini gözden geçirirse, geçmişte yaptıklarıyla arasına mesafe koyarsa, biz de ona yönelik uyguladığımız yasağı tartışabiliriz.” şeklinde, PKK yasağının kaldırılmasının hükümet tarafından ele alınabileceği şeklinde yorumlanan bir açıklama yaptı.

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu’ndan Yüksel Koç PKK’nın yasallaştırılmasının siyasi olduğu kadar Almanya’daki Kürtler’in topluma uyumları açısından da önemli olduğu görüşünde.

PKK, Almanya’da 1993’ten beri resmen yasaklı, ancak farklı isimler altında Almanya’daki örgütlenmesini sürdürüyor. Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi BND’nin verilerine göre Almanya’da en az 13 bin kişi PKK’lı olarak tanımlanıyor.

BND, çeşitli raporlarında PKK’nın Almanya merkezli uyuşturucu ticareti, şantaj, kara para, insan ticareti ve fuhuş organize ederek yılda 500 milyon Euro gelir elde ettiğini, bu parayla da propaganda kampanyalarını yürüttüğünğü ve silah satın aldığını öne sürmüştü.

Almanya İçişleri Bakanı de Maizere, Erdoğan’ın yemin törenine katılacak
Bu arada Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin, önümüzdeki Perşembe günü yapılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devir teslim törenine katılmak üzere Türkiye’ye gideceği açıklandı. Bakanın bu törene katılma dışında başka bir resmi görüşmesi olup olmayacağının ise şu an için netleşmediği kaydedildi.

Berlin’deki siyasi gözlemciler, Alman bakanın meslektaşı Efkan Ala ile IŞİD ve PKK konularının yanı sıra, Almanya'nın Türkiye'yi yıllardır gizlice dinlediğinin ortaya çıkması sonrasında yaşanan gelişmeleri konuşacağından yola çıkıyorlar.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG