Erişilebilirlik

Almanya'da Gözler Yunan Referandumunda


Almanya Başbakanı Angela Merkel, parlamentoda yan yana oturduğu Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'yle birlikte
Almanya Başbakanı Angela Merkel, parlamentoda yan yana oturduğu Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'yle birlikte

Avrupa’da tüm gözler Yunanistan’daki referanduma çevrilmiş durumda.

Yunanistan’a kredi veren ülke ve kurumların yeni kaynak için önerdiği kemer sıkma önlemlerinin oylandığı kritik referandumun en yakından izlendiği ülkelerin başında kuşkusuz AB’nin en güçlü ülkesi Almanya geliyor. Yunanistan krizi Almanya'da neredeyse yıllardır gündemden düşmüyor.

Atina'nın talep ettiği borç kesintisini başından bu yana reddeden ve her fırsatta reform ve tasarruf politikalarına alternatif olmadığını vurgulayan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in önceki gün Federal Meclis‘te yaptığı konuşma, Berlin’in Atina’ya acı reçeteleri kabule ikna çabalarının son hamlesi olarak yorumlandı.

Merkel Yunanistan’a referandum sonucu gelene dek son dakika görüşmeleri için kadar kapıyı kapatırken, ondan sonra da Yunan hükümeti ile ‘sonuca göre’ görüşeceğini söyledi.

Merkel daha önce Yunanistan ile sürekli olarak reform programının ayrıntıları konusunda tartışmalar yürüterek, uzlaşma aramış, Yunanlar ile belli ilkeler üzerinde anlaşma sağlanmasına öncelik vermişti.

Başbakan Merkel konuşmasında, Yunanistan'daki dramatik krize rağmen Avrupa'da istikrarın süreceğini ifade etti.

Gözlemciler Merkel’in Yunanistan konusundaki tavrının nerdeyse 180 derece değiştiğini ve eskiye kısayla artık Yunanistan'ın iflasının Avrupa'yı ekonomik olarak çöküşe sürükleyeceğine inanmadığını belirtiyorlar.

Alman ekonomistler arasından da Yunanistan’ın olası bir iflasının maliyetinin çok yüksek olacağı, fakat Euro Bölgesi’nin varlığını tehdit etmeyeceği inancı hâkim.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel referandumda “Euro bölgesine evet veya hayır” deneceğini ve Radikal Sol İttifak SYRIZA lideri ve Başbakan Aleksis Çipras’ın arzuladığı gibi “hayır” çıkması halinde bunun ülkenin Euro'dan ayrılması anlamına geleceğini söyledi. Almanya'da medya da Yunanistan'a yönelik sert tavrı teşvik ediyor ve özellikle Maliye Bakanı Varufakis çok sert şekilde eleştiriliyor. Siyasetçilerin ve medyanın Yunanistan ile ilgili yaklaşımları Amerika’nın Sesi Türkçe’ye yansıyan görüşlerden de anlaşıldığı gibi kamuoyunun da Yunanistan'a bakışını etkiliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Bu arada Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un önümüzdeki hafta Berlin'e yapacağı ziyareti iptal ettiği açıklandı. Federal Cumhurbaşkanlığı Dairesi’nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un davetlisi olarak salı günü Berlin'e gelmesi beklenen Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un ziyaretini iptal ettiği belirtildi. Konuyla ilgili yorumlarda, Pavlopulos'un referandum sonrasında ve Yunanistan'ın borç krizi nedeniyle ülkesinden ayrılmamayı tercih etmiş olabileceği görüşü dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG