Erişilebilirlik

'Almanya IŞİD Konusunda Hala Uyuyor'


'Almanya IŞİD Konusunda Hala Uyuyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:49 0:00

IŞİD’e, başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinden katılanların sayısı artıyor. Şimdiye kadar Almanya’dan 700 kişi savaş bölgelerine gitti, bunların 100’ü kadın. Almanya’dan Irak ya da Suriye’ye gidip orada ölenlerin sayısı ise iki ay kadar önce 85 olarak tahmin edilirken, bu sayının yüze çıktığı bildiriliyor. Alman istihbaratı aynı zamanda Almanya'dan IŞİD'e katılabilecek militan sayısındaki artışa paralel ülkede Selefiler başta olmak üzere radikal İslamcılar’ın, dolayısıyla potansiyel IŞİD yanlılarının sayısının arttığına dikkati çekiyor. İç istihbarat verilerine göre, savaşmak için bölgeye gidenlerin üçte biri Almanya’ya geri döndü. Bunların yarısından fazlasında savaş tecrübesi edindiğine dair bulgular tespit edildi, bu kişiler çok tehlikeli sayılıyor. Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento milletvekili Özcan Mutlu’ya göre, IŞİD’le mücadelede tüm toplumun dayanışma göstermesi gerekiyor, ailelere de önemli görev düşüyor.

Cem Dalaman: Almanya’da yıllardır gündemi belirleyen konulardan biri IŞİD’e katılımlar. Çok sayıda, özellikle Türkiye kökenli Müslüman genç, Suriye’de ve Irak’ta IŞİD’e katılarak orada savaşıyor. Neden Almanya’da doğmuş, büyümüş, burada okumuş bir genç kalkar da Suriye’de, Irak’ta bu kadar gaddar, bu kadar radikal bir grup adına terör eylemleri yapar? Alman Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento milletvekili Özcan Mutlu’nun bu konudaki açıklaması şöyle:

Özcan Mutlu: “Bunun tabii birçok sosyolojik cevabı var. Çocukların ergenlik çağında olmaları, burada doğup büyümelerine rağmen hala buralı olarak kabul edilmemeleri, dışlanmaları, okulda, sokakta, işyerinde bir türlü bu toplumun bir parçası olarak kabul görmemeleri ve tabii ailevi ortamlar çok önemli. Ailelerin çocuklarına yeterince vakit ayırmamaları, çocuklarıyla yeterince ilgilenmemeleri gibi birçok faktör şu sonuca gidiyor. Çocuklar sahipsiz kalıyorlar, ortada kalıyorlar ve bunlar da kimliklerinin gelişmesi için pek iyi ve olumlu faktörler değil. Çocuklar kimlik sorunu yaşıyorlar. ‘Buralı mıyız, oralı mıyız?’ diye bir arayış içinde oluyorlar. Bu arayış içinde olan çocuklar bir ölçüde kendi sorularına cevap verebilen, kendilerine zaman ayıran, onlara ilgi gösteren belli camilerde, belli Selefi gruplarca sahiplenildiklerini hissediyorlar. Anne babanın vermediği sevgiyi, şefkati, buralardaki radikal imamlar veriyor çocuklara. Okulda görmedikleri saygı ve kabul edilme duygusunu bu Selefi imamlar veriyor onlara. Onlara ‘siz çok önemli bir gelişin, tarihin bir parçası olacaksınız’ deniyor. Çocuklar siyah-beyaz bir tablo çizen Selefiler’in anlattıkları dünyada kendilerini daha rahat hissediyorlar. Bu da maalesef son yıllarda birçok Avrupalı Müslüman çocuğun radikalleşmesine yol açıyor.

Cem Dalaman: Peki genç kızların IŞİD’e katılması nasıl açıklanabilir? Resmi rakamlara göre Almanya’dan en az 100 genç kız örgüte katıldı, o bölgeye giderek IŞİD militanlarıyla evlendi. Onların Almanya’daki rahat konforlu yaşamlarını bırakıp kadınları hiçe sayan, aşağılayan bir terör örgütüne katılmalarını anlamak çok daha zor. Özcan Mutlu’nun bu konudaki yorumu şöyle:

Özcan Mutlu: Kadın-erkek ayrımı yaparsak anlamak çok daha zor. Ama faktörler aynı. Kız çocukları da kimlik arayışı içinde. Kız çocukları da beklentiler içinde. Selefiler de bu siyah-beyaz dünyada onlara bir yer veriyorlar. Yaşadıkları ortamda yerleri yok bu çocukların. Genç kız olarak, kadın olarak yerleri yok. Çoğu zaman aile baskısı görüyorlar. O siyah-beyaz dünyayı çizen radikal Selefiler ise ‘Senin görevin çocuk doğurmak mücahit doğurmak, anne olmak’ diyor. Böyle bir tablo çiziyorlar ve bu kimlikleri henüz belirlenmemiş olan, arayış içindeki genç kızlar hiçbir şey olmaktansa ‘mücahit doğuran bir anne olmak’ istiyor ve ‘bu kutsal savaşın bir parçasısın’ denilerek onlara bir yer belirlenmiş oluyor ki bu da kızları etkiliyor. Bu çocuklar ister kız olsun ister erkek o kadar büyük bir boşluk içinde ki, bu boşluktan çıkmanın tek yolunu radikallerde buluyorlar maalesef.

Cem Dalaman: Almanya geçtiğimiz aylarda bir dizi önlem aldı radikal İslamcılar’a ve IŞİD’e katılmak isteyenlere karşı. Pasaportlarına el konuldu gitme ihtimali olanların. Operasyonlar yapıldı. Ancak bu tür önlemlerin yeterli olduğu söylenemez. Peki ne yapılması lazım? Aileler camiler ne yapmalı?

Özcan Mutlu, sert önlemler almanın, operasyon yapmanın yeterli olmadığını, ailelere, okullara ve camilere büyük görev düştüğünü vurguluyor.

Cem Dalaman: Peki sadece para ayırmak yeterli mi?

Özcan Mutlu paranın tek başına radikalleşme sorununu çözmeyeceğini, daha çok toplumsal bir dayanışma gerektiğini vurguluyor. Siyasetin hala uyuduğunu belirten Özcan Mutlu, Alman hükümeti tarafından alınan önlemlerin yetersizliğini eleştiriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG