Erişilebilirlik

Almanya IŞİD'e Katılımları Engelleyemiyor


Almanya IŞİD'e Katılımları Engelleyemiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Geçen Şubat ayında yürürlüğe giren yasal değişiklikler sonrası Almanya’dan terör örgütü IŞİD’e katılmak isteyenlerin pasaport ve kimliklerine el konuluyor. Ayrıca Suriye veya Irak’taki terör kamplarına gitme girişimi bile terör saldırısına hazırlık olarak suç unsuru kabul ediliyor ve yasal işlemler başlatılabiliyor.

Ancak yurtdışı yasağına rağmen Almanya’dan IŞİD’e katılım engellenemiyor. Son yıllarda özellikle Müslüman göçmen ailelerin kabusu haline bu gelişmeyle ilgili son verileri açıklayan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, 2012 yılından bu yana IŞİD’e Almanya’dan katılanların sayısının 700’ü bulduğunu söyledi. Bakan de Maiziere, IŞİD saflarında çarpışan teröristlerin 100’ünün öldürüldüğünü belirtti. Bakan, IŞİD’e katılanların üçte birinin Almanya'ya tekrar geri döndüğünü de açıklarken, katılımları önlenmeyi hedefleyen yasal önlemler kapsamında 800 şüpheli hakkında toplam 600 soruşturma açıldığını da duyurdu.

Terörizm uzmanları Almanya’nın IŞİD açısından önemli bir merkez olduğunu ve yalnızca Irak ve Suriye'deki savaşçıların değil grubun Almanya’daki destekçilerinin de tehdit oluşturduğunu dile getiriyorlar. IŞİD içinde Almanya’dan gidenlerin oluşturduğu tugaylar bulunduğunu belirten uzmanlar, ‘IŞİD'in arka bahçesi’ olarak tanımladıkları cihat yanlısı Selefilerin özellikle Almanya’da Müslüman ailelere ve gençlere yönelik dinci kampanyalar yürüttüğünü ve IŞİD’e yeni eleman kazandırdığını savunuyorlar. Aşırı İslamcı Selefilerin fikirlerini benimseyenlerin sayısının yaklaşık 7 bin olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD bundan kısa bir süre önce ilk kez Almanca bir video yayınlayarak, Almanya’yı tehdit etmiş ve Başbakan Angela Merkel’den intikam alınacağını öne sürmüştü. Sosyal ağlar üzerinden yayınlanan ve elleri arkadan bağlı iki tutuklunun öldürülmesinin de gösterildiği söz konusu videoda, Merkel, Almanya Afganistan savaşını desteklediği ve Suriye’de de Kürt Peşmergelere silah yardımı yaptığı için intikamla tehdit ediliyor. Suriye'deki antik kent Palmira'da çekildiği tahmin edilen videoda Almanca konuşan iki teröristden biri, Almanya’daki Müslüman gençleri hedef alarak ‘Daha ne bekliyorsunuz? Uyanın. Öğlen oldu artık. Tren kalkmak üzere. Elinizi çabuk tutun’ sözleriyle, Suriye'ye savaşa çağırıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG