Erişilebilirlik

Almanya'da Bir Eyalet Başörtüsü Yasağını Kaldırdı


Almanya'da Kuzey Ren-Westfalya eyaleti parlamentosu, okullarda kadın öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağını kaldırdı. Buna göre öğretmenler bundan sonra ülkenin en büyük ve nüfusu en fazla eyaletinde başörtülü olarak da mesleklerini icra edebilecek.

Eyalet meclisindeki oylamada yasağın kaldırılmasına, Sosyal Demokrat Parti SPD, Yeşiller ve Hristiyan Demokratlar Birliği CDU ile Korsanlar Partisi 'evet' derken, liberal Hür Demokrat Parti FDP 'hayır' oyu kullandı.

Federal Anayasa Mahkemesi'nin Mart ayında okullarda başörtüsü yasağının prensip olarak yasaklanmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesinden sonra eyaletler başörtüsü yasağını kaldırmak için harekete geçti.

Bu konuda ilk adım ülkenin en küçük eyaleti olan Bremen'den geldi ve eyalet Mart ayının sonunda öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağını kaldırdı. Bir milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren-Westfalya Eyalet Parlamentosu da, Federal Anayasa Mahkemesinin kararından sonra eyaletteki uygulamayı yeniden gözden geçirerek, oylamaya sundu.

Federal Anayasa Mahkemesi 13 Martta aldığı kararla eyaletlerin okul yasalarında Hristiyanlığa öncelik tanınarak Müslüman kadın öğretmenlere okullarda başörtüyle çalışmanın yasaklanmasını hukuka aykırı bulmuştu. Mahkeme, başörtüsünü yasaklayan kanunun anayasal temel hakların en önemli unsurlarından biri olan din özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmişti. Kararda başörtüsünün sadece okulda huzuru bozacak, ya da devletin tarafsızlığı bakımından somut bir tehlike oluşturması halinde yasaklanabileceği belirlendi.

Birleşmiş Milletler Irkçılıkla Mücadele Komisyonu’nun, Almanya’da başörtülü kadınların başta devlet daireleri ve okullar olmak üzere birçok kurumda çalışamadıkları yönündeki eleştirilerini geçen Mayıs ayında cevaplayan Alman hükümeti, “Başörtüsü konusunda yeni bir aşamaya geçildi” diyerek, başörtülü öğretmenlere yönelik yasağın Federal Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırıldığı ve eyaletlerin kararı uygulamaya başladıklarını bildirmişti.

Bundan kısa bir süre önce yapılan bir kamuoyu araştırmasında ise, Almanya’da gençlerin yüzde 70’inin, yetişkinlerin de yarısının öğretmenlere başörtüsü yasağı konulmasına karşı olduğu saptandı.

Merkel iftara katılacak

Öte yandan Federal Başbakanlık sözcüsü, Angela Merkel’in önümüzdeki Salı akşamı Berlin’de bir iftar yemeğine katılacağını duyurdu. Sözcü ’Başbakan Merkel iftara iştirak ederek, toplumsal birliktelik açısından bir mesaj vermek istiyor’ şeklinde konuştu.

Federal Dışişleri Bakanlığı’nın konukevi Borsig’de düzenlenecek iftara, Merkel’in yanı sıra Federal Hükümetin Göçmenlerden Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’la birlikte Katolik ve Protestan Kiliselerinden üst düzeyde temsilciler, Almanya Musevi Cemaatı Başkanı ve Müslüman kanaat önderleri de davet edildi. Böylece Merkel ilk defa Ramazan ayında bir iftar yemeğine katılmış olacak.

Geçen Salı akşamı Berlin’de sivil toplum kuruluşları tarafından verilen iftar yemeğine ise Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel de katılmıştı. Geçen günlerde çok sayıda İslam derneği temsilcisi, “Merkel'den, Obama'nın her yıl yaptığı gibi Müslümanlarla iftara katılmasını beklerdik” şeklinde açıklamalar yaptılar.

Örneğin İslam Toplumu Milli Görüş Başkanı Tayyip Sayan, “Başta Amerika'da [Başkan] Obama olmak üzere bir çok dünya lideri, ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için iftar davetleri düzenlemektedirler. Maalesef, elli yılı aşkın süredir milyonlarca Müslüman'ın yaşadığı Almanya'da bu yapılmamaktadır. Gönül isterdi ki Başbakan Merkel de iftar davetleri düzenleyip, buradaki Müslümanlara artık buraya ait oldukları duygusunu verebilsin” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG