Erişilebilirlik

Alman Ordusundan IŞİD'e Katılım Kaygı Konusu


Alman Der Spiegel dergisinin Almanya’dan IŞİD terör örgütüne katılanlarla ilgili bir röportajı konunun şimdiye dek pek bilinmeyen ve konuşulmayan bir boyutunu gündeme taşıdı.

IŞİD'in yayın organı Dabuk dergisindeki bir propaganda yazısından yola çıkılarak aktarılan habere göre, Kuzeyren Vestfalya eyaletinden Kevin ve Mark K. adlı ikiz kardeşler, 2014 Ağustos’unda IŞİD’e katıldı ve geçen Nisan ayında da Bağdat’ın kuzeybatısında bulunan bir Irak askeri üssüne intihar saldırısı düzenledi.

Der Spiegel’in, adını 1516'da Osmanlı İmparatorluğu ile Memlükler arasında Mercidabık Savaşı'nın yapıldığı Suriye'nin Dabık kentinden alan dergiyi kaynak gösterdiği, ama aynı zamanda kendi araştırmalarına da dayandırdığı habere göre terör eyleminde çok sayıda askerle birlikte ikiz kardeşler de öldü.

Haberde 25 yaşındaki Kevin ve Mark K.’ın Kuzeyren Vestfalya’daki Castrop-Rauxel’de akademisyen ve varlıklı bir ailede büyüdükleri, Kevin K.’nin ABD’nin California eyaletinde liseye gittiği, daha sonra Almanya’da Ruhr Üniversitesi’nin Hukuk Fakultesi’nde okuduğu belirtiliyor.

Diğer kardeş Mark K. ise 2010 yılında profesyonel subay olarak Alman ordusuna katılmış, Afganistan’daki çatışmalarda yer aldıktan sonra Almanya’ya geri dönmüş.

Güvenlik birimlerinin elindeki bilgilere göre, ikiz kardeşlerin 2012 sonrasında İslam’a yöneldikleri ve radikal gruplarla bağlantı kurdukları biliniyor.

Geçen yıl Ağustos ayında Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldıkları tahmin edilen Kevin ve Mark K.’dan son terör eylemine kadar haber alınamamış.

Konuyla ilgili Almanya Askeri İstihbarat Birimi kaynaklı haberlere göre, bugüne kadar askerliğini Alman Ordusu’nda yapan en az 20 eski asker IŞİD saflarına katıldı.

Aşırı İslamcı grupların Alman Ordusu içerisinde Müslüman askerlerle bağlantı kurmaya çalıştığına dikkati çeken Alman Askeri İstihbaratı’nın aşırı İslamcılara karşı alarm durumunda olduğu belirtiliyor.

Bundan bir süre önce askerliğini orduda başçavuş olarak yapan bir kişinin İslamcı tavırları nedeniyle ordudan atıldığı, güvenlik birimlerinin bu kişinin IŞİD’e katılımını son anda önlediği duyurulmuştu.

Almanya’dan IŞİD’e katıldığı bugüne kadar tespit edilen 680 dolayında militan bulunuyor.

Federal Uyum Kurulları Başkanı Memet Kılıç, son olarak Suriye'deki antik kent Palmira'yı ele geçiren IŞİD’e ve benzer radikal İslamist gruplara karşı mücadelede gelinen noktada, Almanya’dan gençlerin savaş bölgesine akımın durdurulması için daha kararlı adımlar atılması gerektiği görüşünde.

Federal Uyum Kurulları Başkanı Memet Kılıç, Kevin ve Mark K. adlı ikizler olayında da olduğu gibi Müslüman göçmen gençlerin yanı sıra sonradan İslam’a geçen Almanların terör gruplarına katılmasın konunun tüm toplumun sorunu olduğunu kanıtladığını belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:57 0:00

Alman ordusuna imam subay

Bu arada Alman Silahlı Kuvvetleri ordu içindeki Müslümanların dini ihtiyaçlarını rahatça yerine getirebilmeleri için tarihinde ilk kez imam istihdam etme kararı aldı.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Alman Ordusu içinde her beş askerden birinin göçmen kökenli ve genelde de Müslüman olduğu belirtildi. Almanya Müslümanlar Konseyi ve Almanya İslam Konseyi'nin başını çektiği Müslüman sivil toplum kuruluşları Alman ordusundaki Müslümanlar içim imam istihdam edilmesi talebinde bulunmuşlardı.

İmam istihdamı radikal İslamcı grupların ordudaki Müslüman askerlere olan etkisine karşı önlem olarak yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG