Erişilebilirlik

Alman Meclisi'nden Yunanistan'a Onay Çıktı


Almanya’da Federal Meclis, Yunanistan için uygulanan mali programın dört ay uzatılmasına ilişkin tasarıyı onayladı. Günlerdir tartışmalara neden olan tasarıya, koalisyon partilerini oluşturan Hristiyan Birlik CDU/CSU partileri ve Sosyal Demokrat Parti'nin yanı sıra Yeşiller ve Sol Parti’den de çok sayıda milletvekili evet oyu verdi.

Oylamada 542 milletvekili evet, 32 milletvekili hayır, 13 milletvekili de çekimser oy kullandı. Oylama öncesi Hıristiyan Birlik’ten bazı milletvekilleri Başbakan Angela Merkel’in bu konudaki tavrına uymayarak hayır veya çekimser oy kullanacaklarını açıklamıştı.

2010 yılında AB Almanya’nın öncülüğünde Yunanistan'ı 240 milyar dolarlık yardım programı ile iflastan kurtarmıştı. Son seçimde hükümete gelen Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın mali yardımı kontrol eden Troyka ile ilişkileri kesmesi ve yardımın devamının reform ve tasarruf şartlarına bağlanmasını reddetmesi, Berlin’le ilişkileri kopma noktasına getirdi.

Bunun üzerine Alman Maliye Bakanı Schäuble yeni kredi dilimine izin için Yunanistan’ın reformlara uymak zorunda olduğunu, aksi halde yardımım devam etmeyeceğini açıkladı.

Alman basınında ve kamuoyunda Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılması yönündeki tartışmaların açıkça yapılmaya başlanması sonrasında ilişkiler daha da gerilirken, Atina hafta başında kurtarma paketinin süresinin uzatılması için alacağı önlemleri içeren reform listesini açıklayarak, uzlaşmaya yeşil ışık yaktı ve AB ülkelerine başvuruda bulundu.

Maliye Bakanı Schäuble bugünkü oylama öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın verdiği sözleri tutmaması halinde kurtarmanın uzatılması anlaşmasını yok sayacaklarını duyurdu.

Yunanistan'ın krizin atlatılmasında AB ile iletişim kurmadan tek başına karar veremeyeceğini ve 'tehdit ve şantajı’ kabul etmeyeceklerini söyleyen Schäuble, Almanya'nın dört aylık uzatmaya Avrupa'yı bir arada tutmak için onay verdiğini ifade etti.

Bu açıklamalar Federal Meclis’in üzerinde anlaşılan yardım programının devamına evet demesine rağmen, Atina ile Berlin arasındaki sertleşmenin süreceği şeklinde yorumlanıyor. Gazetelerdeki yorumlarda Yunan tarafının tutumu eleştiriliyor ve krediler ile ilgili Alman toplumunda sabrın tükenmek üzere olduğu değerlendirmesinde bulunuluyor.

Erlangen Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Alp Bahadır, Almanya’nın Yunanistan konusunda takındığı sert tavrın yerinde olduğunu ve aynı zamanda Çipras hükümetin seçmenine verdiği vaatleri yerine getirirken, Yunanistan’ın Euro’dan veya AB’den çıkması riskine giremeyeceğini savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00
Linki indirmek için

Bu arada Almanya’nın en çok satan bulvar gazetesi Bild'in Yunanistan'a yardım finansmanına karşı başlattığı kampanyaya büyük eleştiriler geldi. Altı milyon okuyucusu bulunan Bild, dün dev puntolarla 'Hayır' yazısıyla başlık atarken, ‘Açgözlü Yunanlara daha fazla milyar kaptırmayalım’ şeklinde bir kampanya başlattı.

Almanya Gazeteciler Sendikası kampanyanın siyasi boyutuna dikkat çekerek gazetecilik anlayışına ters olduğu yorumunu yaptı ve kampanyanın durdurulmasını istedi. Bu sabah ise gazete binasının önünde üç kadın, kampanyayı protesto etmek için üstsüz protesto düzenledi ve bedenlerine evet anlamına gelen 'Ja' yazılı şekilde sirtaki oynayıp sloganlar attı.

Öte yandan Almanya’da kamuoyunun büyük bir çoğunluğunun Federal Hükümetin Çipras hükümetiyle uzlaşmaya gitmesine ve Yunanistan’a yeni mali yardıma karşı olduğu ortaya çıktı. Anketlere göre, Alman halkının yüzde 66′sı Avrupa Birliği’nin Yunanistan ile borç görüşmelerinde geri adım atmaması gerektiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG