Erişilebilirlik

Alman Eyalet Seçiminde Sağa Kayış


Saksonya eyaletinde yapılan seçimde beklenmedik şekilde oyların yüzde 10'unu almayı başaran Euro ve göçmen karşıtı Alternatif Parti'ye geleceğin koalisyon ortağı gözüyle bakılıyor

BERLİN- Almanya’nın Saksonya eyaletinde Pazar günü yapılan meclis seçimine Euro karşıtı sağ-popülist Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin başarısı ve ırkçı NPD’nin yeniden meclise girebilmesi damgasını vurdu.

Polonya ve Çek Cumhuriyeti sınırındaki Saksonya eyaletinde şu anda iktidarda olan Hristiyan Birlik Partisi CDU oy oranını aşağı yukarı aynı tutarak yüzde 40 civarında kalırken, ortağı liberal FDP’nin barajın altında kalması CDU’lu eyalet başbakanı Tillich’i yeni bir hükümet ortağı aramaya zorlayacak.

Sürpriz biçimde yüzde 10 oy alan Almanya için Alternatif Partisi CDU ile koalisyona hazır olduğunu açıkladı. Hristiyan Demokratların, Euro'yu iptal edip ulusal para birimi Mark’a geri dönmeyi hedefleyen AfD ile olası koalisyonu, Almanya’da siyasi haritada değişikliklere sebep olabilecek bir olasılık şeklinde değerlendiriliyor.

Uzmanlar AfD'nin Alman siyasetinde önümüzdeki yıllarda kalıcı bir yer edineceğini ve oylarını özellikle CDU seçmenleri arasından alacağını tahmin ediyor. Ayrıca kararsız ve mevcut partilere karşı olanlardan da oy alması bekleniyor.

Merkel’in ‘doğal koalisyon ortağımız’ dediği liberal FDP’nin son genel seçimlerde, şimdi de Saksonya’da olduğu gibi yüzde 5’lik barajın altında kalarak siyaset sahnesinden adeta yok olmaya başlaması, CDU’yu yeni arayışlara yönlendirecek bir gelişme.

Uzmanlar CDU’nun eyaletlerde ve ileride federal çapta AfD ile koalisyonlara gitmekten başka alternatifi olmadığını savunuyor. Siyasi uzmanların ‘popülist ve hoşnutsuzların’ partisi olarak tanımladığı AfD’nin Saksonya’da aldığı oy miktarı Almanya genel seçiminde aldığından iki kat daha fazla.

Parti, Avrupa’daki aşırı sağcı ya da sağcı populist partilerden daha farklı olduğunu iddia ediyor ve kendisine Amerika’daki ultra-liberal ve muhafazakar ‘Tea Party’ hareketini örnek aldığını öne sürüyor.

Almanya’nın Yunanistan gibi ekonomik zorluk çeken AB ülkelerine yardım etmesine karşı çıkan AfD, Almanya’daki emeklilik maaşlarının arttırılmasını ve vergilerin indirilmesini istiyor. Partinin programında ‘klasik aşırı sağcı’ tezler yok, ancak Saksonya seçimleri öncesi seçmene aşırı sağcıları anımsatan söylemlerle hitap etmesi, nitekim Almanya’ya sadece kalifiye göçmenlerin gelebilmesi talebi göçmenler arasında tedirginliğe yol açtı.

Bir araştırmaya göre AfD seçmenlerinin yüzde 82’si, İslam’ın Almanya ile bağdaşmadığı görüşünde. Yüzde 33’ü için ise bariz bir biçimde ülkede çok fazla göçmen bulunmakta.

Saksonya seçimlerinde Sol Parti yüzde 19, SPD yüzde 13, Yeşiller ise yüzde 5,5 civarında oy alırken, politikalarını sadece Türk ve İslam düşmanlığı üzerine kuran ve ırkçı sert söylemlerden kaçınmayan, geçen seçimlerde yüzde 5,6 oy toplayan Milliyetçi Almanya Partisi NPD, bu kez yüzde 5 barajını son anda aşarak eyalet parlamentosunda temsil hakkını yeniden kazandı. NPD geçen sene Eylül ayında yapılan federal seçimlerde yüzde 1,3 oy alabilmişti.

Bu yıl Almanya’nın doğusundaki beş eyaletden ikisinde daha seçim yapılacak. Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde 14 Eylül tarihinde yapılacak seçimlerde AfD’nin daha da güçleneceğinden yola çıkılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG