Erişilebilirlik

AKP’den Cemevi ve Asgari Ücret Çıkışı


Amerika’nın Sesi’nin geçtiğimiz ayki 5. Olağan Kongre’sine akreditasyon nedeniyle alınmadığı AKP, Ankara’da seçim bildirgesini tanıtım toplantısıyla kamuoyuna sundu. Bu kez de Amerika’nın Sesi’ne davet gönderilmeyen tanıtım toplantısında, “Huzur ve İstikrar ile Türkiye’nin Yol Haritası” başlıklı seçim bildirgesi “İlk Günkü Aşkla Hep Birlikte” sloganıyla tanıtıldı.

Seçim bildirgesi ayrıntılarını açıklayan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Tazelendik ve yenilendik 'Haydi Bismillah' diyoruz" Vaatlerimiz halkımızın her kesimine dokunacak" sözleriyle birlikte büyümeyi esas aldıklarını ifade etti.

Anayasal reform amaçladıklarını kaydeden Davutoğlu’nun, “Beyannamemizin asli özelliği demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin hayata geçirilmesidir” sözleri dikkat çekti. Başbakan olduğu dönemde Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP iktidarında “İleri Demokrasi” dönemine geçildiği açıklanmış ve örneğin 1 Eylül 2014’te Davutoğlu da hükümet programını TBMM’de sunuş konuşmasında “İleri Demokrasi” ifadesini vurgulamıştı. Ancak şimdi Davutoğlu ve AKP, yeni anayasa vaadiyle gündemine “demokrasiyi hayata geçirmek” hedefini aldı.

Ayrımcılığı ortadan kaldıracaklarını kaydeden Davutoğlu, “Cemevlerine hukukistatü tanıyacağız. 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 3194 sayılı İmarKanunu ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda gerekli değişiklikleriyapacağız. Buradan Hacı Bektaş-ı Veli'ye selam olsun” dedi. AKP, iktidar döneminde “Alevi Açılımı” başlatmış ve benzeri düzenlemeler yönünde vaatlerde bulunmuştu ancak gerçekleşmediği için Davutoğlu’nun yeniden Alevilere yönelik sözleri ilgi çekti.

Gençlere yönelik “her yerde ücretsiz internet” vaadinde bulunan Davutoğlu, ilk kez iş bulan gençler için bir yıl boyunca maaşlarını devletin ödeyeceğini ve böylece işverene de destek olacaklarını açıkladı.

Davutoğlu, kadınlar içinse şunları dile getirdi:

“Kadın girişimcilerin, 100 bin TL'ye kadar 5 yıllık vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefaret imkanı sağlayacağız. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdemi izni şeklinde değerlendireceğiz. İlk çocukta 2 ay, üçüncüde 4, ay üçüncü çocukta 6 ay yarım gün çalışacak anneler tam ücret alacaklar. Günün yarısı işte diğer yarısı çocuklarla geçecek. Kadına yönelik şiddete karşı olarak yeni çalışmalar gerçekleştireceğiz.”

Davutoğlu, emeklilere de seslenerek, “Şimdi tüm emeklilerimize ayda 100, yılda 1200 lira, takribi bir maaş zam gelecek gibi zam yapıyoruz. Böylece tarım bağ kur emeklileri hariç, 1000 liranın altında maaş alan hiçbir emekli kalmamış olacak. Tarım Bağ-Kur emeklisinin de maaşı 884 liraya çıkacak” diye konuştu.

AKP’nin ekonomik vaatleri arasında ise 7 Haziran Genel Seçimleri’nde en tartışmalı başlıklardan birisi olan asgari ücret olması da dikkat çekti. Davutoğlu, asgari ücreti 1300 liraya yükseltme vaadinde bulundu.

Geçtiğimiz seçimlerde CHP’nin vaatlerinin ardından AKP’li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in başlattığı “Kaynak nerede?” tartışması çerçevesinde; hem gençlere yönelik bir yıl boyunca devlet bütçesinden maaş, kadınlara annelere tam ücret verilmesi ve asgari ücrete zam gibi ekonomik vaatler günün konusu oldu.

Taşeron işçileri kamuda istihdam sözü de veren Davutoğlu, polis ve asker için de ek göstergelerde değişiklikler yapılacağını duyurdu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG