Erişilebilirlik

Afganistan'da Siyasi Kriz Sona Erdi


Rakip cumhurbaşkanı adayları Abdulah (solda) ve Gani iktidar paylaşımı anlaşmasını imzaladıktan sonra
Rakip cumhurbaşkanı adayları Abdulah (solda) ve Gani iktidar paylaşımı anlaşmasını imzaladıktan sonra

Rakip adayların ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngören anlaşmayı imzalamalarının ardından seçim kurulu eski Maliye bakanı Eşref Gani'nin cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı

Afganistan Seçim Kurulu eski Maliye bakanı Eşraf Gani’nin ülkenin yeni cumhubaşkanı olarak seçildiğini açıkladı ancak nihai oy sonucunu gizli tuttu.

Açıklama, Gani ve rakibi Abdullah Abdullah’ın bir Ulusal Birlik Hükümeti kurulmasırı sağlayan iktidar paylaşımı anlaşmasını imzalamalarından sonra açıklandı.

Anlaşmaya göre Gani cumhurbaşkanı oluyor ve Abdullah ise ülke yönetiminde cumhurbaşkanı ile yakın işbirliği yapacak yeni bir yürütme başkanı görevi üstleniyor.

Nisan ayında yapılan seçimlerde ilk turu Abdullah Abdullah kazanmış ancak Haziran ayında yapılan seçimlerde ikinci turu geçecek çoğunluğu elde edememişti. Abdullah, ikinci turu kazanan Eşref Gani’nin yolsuzluk yaptığını iddia ederek, sonuçları protesto etmişti. Taraflar, Amerika’nın arabuluculuğuyla Birleşmiş Milletler gözetiminde oyların tekrar sayılmasını kabul etmişti.

Adaylar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bir türlü kesinleşmeyen seçim sonuçları, NATO güçlerinin ayrılmasına yaklaştığı süreçte ülkede büyük bir siyasi kriz yarattı. Uluslararası güçlerin Afgan ordusuna destek için gelecek yıldan itibaren de kısmen Afganistan’da kalması için yeni cumhurbaşkanıyla anlaşma imzalanması gerekiyor.

İki aday da kampanya sırasında ABD ile askeri anlaşmayı imzalayacakları sözü vermişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG