Erişilebilirlik

Afganistan'da Kanlı Maç: 50 Ölü


Ülkenin doğusunda bir voleybol maçını seyreden kalabalığa saldıran intihar bombacısının 50 kişiyi öldürdüğü, 80 kişiyi de yaraladığı açıklandı; saldırıyı henüz üstlenen olmadı

Afgan yetkililer bir intihar bombacısının ülkenin doğusunda bir voleybol maçında en az 50 kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

Saldırı Paktika ilinin Yahya Khel bölgesindeki maç büyük bir kalabalık tarafınadn izlenirken meydana geldi. Patlama sırasında 80 kişi de yaralandı.

Yaralılar Kabil'de çeşitli hastanelerde tedevi görürüken saldırıyı henüz herhangi bir örgüt üstlenmedi.

Pakistan sınırındaki Paktika, Afganistan’ın hükümet kuvvetleriyle Taleban militanları arasında çatışmaların en yoğun olduğu bölgelerden biri.

Saldırı Afgan parlamentosunun alt kanadının ABD ve NATO kuvvetlerinin yıl sonundan sonra da ülkede kalmasına izin veren güvenlik anlaşmalarını onaylaması sırasında meydana geldi.

Başkan Barack Obama, Afganistan’daki Amerikan ve NATO görevinin sona ermesine bir aydan biraz fazla bir süre kala, ordunun bu ülkedeki militanlara mücadelesini tanımlayan yeni angajman kuralları belirledi.

Yönetime yakın yetkililer, basın-yayın organlarına yaptıkları açıklamada, Obama’nın kararının, hem Amerikan hem de koalisyon güçlerine, tehdit oluşturan Taleban militanlarını sıcak takibe alma yetkisi verdiğini bildirdi.

Amerikan askerlerine verilen bu genişletilmiş yetki, 2015 başından itibaren yürürlüğe girecek. Amerikan hava kuvvetleri de talep gelmesi durumunda yerdeki Afgan güçlerine hava desteği verebilecek.

Obama önceden, gelecek yıl Afganistan’da kalacak Amerikan askerlerinin görevlerinin yalnızca Afgan askerlerini eğitmek ve el Kaide’ye yönelik terörle mücadele operasyonlarıyla kısıtlı kalacağını söylüyordu.

Yeni görev tanımı, Afganistan’da bırakılacak Amerikan askeri sayısını değiştirmeyecek. Daha önce belirlenen asker sayısını 9 bin 800’e indirme kararı da yürürlükte kalacak.

Haberi ilk New York Times gazetesi duyurdu. Gazete bu kararla Amerika’nın Afganistan’daki “doğrudan rolünü” en az bir yıl daha uzattığını açıkladı. Gazete ayrıca Obama’nın kararı son haftalarda üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından aldığını belirtti.

Obama’nın kararında Irak’ta IŞİD militanlarının çıkışı oldu. IŞİD’in süratle güçlenmesi, Obama’yı Irak ordusunu tam hazırlamadan ülkeden çekildiği yolunda eleştirilere maruz bıraktı.

Ayrıca Afganistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Eşref Gani de, Amerikan askerlerinin ülkede kalmasına sıcak bakıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG