Erişilebilirlik

Açık Oturumda Rubio Göz Doldurdu


Açık Oturumda Rubio Göz Doldurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:57 0:00

Florida eyaletinin genç senatörü Marco Rubio ve eski Florida Valisi Jeb Bush, açık oturuma katılan 10 aday arasındaydı. Colorado’nun Boulder kentinde yapılan açık oturumda ağırlıklı olarak ekonomi politikaları konuşuldu.

Bir süre öncesine kadar Cumhuriyetçi Parti kadroları arasında favori aday olarak görülen Bush, açık oturumun başlarında Rubio’yu Senato’da çok sayıda oylamayı kaçırdığı için eleştirdi.

“Marco, bu göreve 6 senelik bir dönem için seçildin” diyen Bush, genç senatörün Kongre’ye düzenli olarak gitmesi gerektiğini söyledi. Bush “Bu işi Fransız mesaisi mi sandın? Haftada 3 gün mü işe gideceksin?” diye devam etti.

Rubio, eski akıl hocası Bush’un sözlerine “Bana siyasi nedenlerle saldırıyorsun. Birileri, bana saldırmanın sana puan kazandıracağını söylemiş” diyerek cevap verdi.

Trump savunmada kaldı

Ekonomi kanalı CNBC’de yayınlanan açık oturumda emlak kralı Donald Trump, aylardır önde sürdürdüğü yarışta gerilediği izlenimi bıraktı.

Realite şovlarda dobra konuşmalarıyla tanınan Trump, son ulusal anketlerde emekli beyin cerrahı Ben Carson’ın gerisinde kaldı. Trump, son oturumda daha öncekilere göre daha yumuşak ve daha savunmada bir görüntü çizdi.

Açık oturumun başlarında Trump moderatörün, vergi planları ve Meksikalılar’ı ülke dışında tutmak için sınıra duvar kurma planlarına yönelik “Karikatürize bir seçim kampanyası mı sürdürüyorsunuz?” sorusuna kızgınlıkla cevap verdi.

Trump, bu soru biçiminin iyi niyet taşımadığını söylerken, vergi planının Amerikan ekonomisini uzay mekiği gibi uçuracağını savundu.

Carson vergi planını savundu

Siyasetin içinden gelmeyen, yumuşak ses tonlu Ben Carson da vergi planı nedeniyle rakiplerinin saldırılarına hedef oldu. Beyin carrahı Carson, planına ilham verenin İncil’deki öşür vergisi olduğunu söyledi.

Ancak Carson, vergilerin tam olarak yüzde 10 olmayacağını, yüzde 15’e daha yakın olacağını, yalnızca fikri öşür vergisinden aldığını belirtti. Carson aynı zamanda vergi mükelleflerine yönelik tüm indirimlerin ve yasal boşlukların kapanması gerekeceğini de ekledi.

Ohio Valisi John Kasich de önde giden adaylara eleştiriler yöneltti. Carson ve Trump’ın vergi planlarının fantezi olduğunu söyleyen Kasich, bu önerilerin iki adayın da başkanlığın gerektirdiği niteliklere sahip olmadığını ortaya koyduğunu öne sürdü.

Halka uyanması çağrısında bulunan Kasich, işi yapmayı bilen, deneyimi, bilgisi ve disiplini olan birinin seçilmesi gerektiğini söyledi.

Hewlett-Packard şirketinin eski CEO’su kadın aday adayı Carly Fiorina, New Jersey Valisi Chris Christie eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, Texas Senatörü Ted Cruz ve Senatör Rand Paul da oturuma katıldı.

Kalabalık alan

Açık oturumun kalabalıklığı, kimin kazandığını ya da kimin kaybettiğini belirlemeyi zorlaştırıyor. Aynı zamanda konuların derin biçimde tartışılmasını da engelliyor.

Northeastern Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Profesör Alan Schroeder, oturumun çok dağınık geçtiğini düşünüyor. Uzman, bu ön seçim oturumunda dikkati çekenin, her defasında bir-iki kişinin azalması olduğunu, bu kadar büyük oturumlarda ise herhangi bir konuya yoğunlaşmanın çok zor olduğunu belirtiyor.

Rubio güçlü

Amerika’da seçimler için yapılan açık oturumların tarihiyle ilgili bir kitabın yazarı olan Schroeder, Rubio’nun özellikle de Bush’la yaptığı konuşmada da görüldüğü gibi, diğer adaylardan daha parlak bir akşam yaşadığını söylüyor.

Rubio’nun kendisine yönelik saldırıları savuşturmada son derece başarılı olduğunu belirten Schroeder, Bush’un diğer adayları eleştirme konusunda beceriksiz olduğunu düşünüyor.

Cumhuriyetçi strateji uzmanı Richard Temple da Rubio’nun anketlerde yükselmesini bekliyor. Rubio’nun tüm oturumlarda başarılı bir grafik çizdiğini söyleyen uzman, Trump ya da Carson’a oy vermek istemeyen seçmenin Rubio’yu daha mantıklı bir aday olarak göreceğini düşünüyor.

Trump aksıyor

Açık oturum, Trump için çok iyi geçmedi. Daha önceki aylarda öne çıkan isim olan Trump, daha önce de kullandığı sözleri neredeyse otomatik olarak tekrarladı. Temple, Trump’un düşen performansının ve de anketlerdeki kaybının, seçim kampanyasının sonunun yakın olabileceğini gösterdiğini düşünüyor. Temple, Trump’ın, daha önce siyasi görev yapmış bazı diğer adayların sahip olduğu derinliğe sahip olmadığı görüşünde.

Trump’ı tek atımlık kurşuna benzeten Temple, seçmenin, sürekli aynı mesajı veren Trump’tan başka adaylara kayacağını söylüyor.

Medyaya eleştiriler

Akşamın bir diğer kaybedeni de medyaydı. CNBC kanalı moderatörleri birkaç kez adayları birbirlerine saldırmaya yönelttiyse de başarılı olamadı.

Ancak, Cumhuriyetçi Parti uzmanı John Feehery, adayların medyaya saldırmayı akıllıca bir strateji olarak gördüğünü ve bunun alkış almasına rağmen yararlı olup olmadığını açık olmadığını söylüyor.

Diğer adaylar için ayrı ayrı oturum

Asıl oturumdan önce, anketlerde başarısız gözüken adaylar arasında ayrı bir oturum yapıldı.

Bu diğer oturumda deneyimli senatör Trump’ın “Amerika’yı Tekrar Muhteşem Yapalım” sloganını eleştiren Lindsey Graham, Amerika’nın muhteşem olduğunu, kendisinin ülkeyi tekrar güçlü kılacağını söyledi.

Bu alternatif oturumda aynı zamanda eski senatör Rick Santorum, Lousiana valisi Bobby Jindal, eski New York valisi George Pataki de yer aldı. Ancak bu adaylar anketlerde neredeyse hiç destek görmüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG