Erişilebilirlik

ABD'nin Göçmen Politikası Ne Olacak?


ABD'nin Göçmen Politikası Ne Olacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Başkan Obama’nın önümüzdeki haftalarda milyonlarca yasadışı göçmenin geleceğiyle ilgili olarak yetkilerini kullanması bekleniyor. Bu durum, göçmen hakları savunucuları tarafından memnunlukla karşılanırken, Kongre üyelerinden eleştiriler yükseliyor

Başkan Obama’nın önümüzdeki haftalarda milyonlarca yasadışı göçmeni ilgilendiren konuda yetkilerini kullanması bekleniyor. Bu durum, göçmen hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılanırken, yasanın bir genel af olmasından endişelenenler tarafından da eleştiriliyor. Kongre ne göçmenlik reformunu onayladı, ne de yasadışı göçmen çocuk sorunuyla ilgilenmek için gereken bütçeyi.

Beyaz Saray’ın önünde protesto gösterisi düzenleyenler, yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmelerine son verilmesini talep etti.

Amerikan vatandaşı olan Yaritza, yasadışı göçmen olan Meksika doğumlu annesi için endişelendiğini ve Başkan Obama’ya bir mesajı olduğunu söylüyor:

“Aileleri ayırmayı bırakın artık. Obama eğer aileleri ve çocukları birarada tutabilirse bu çok iyi olur.”

Başkan Obama yardım için söz verdi:

“Kongre olmadan, tek başıma göçmenlik sistemimizi mümkün olduğunca düzeltebilecek yeni bir çaba içerisindeyim. Eğer Kongre görevini yapmazsa, en azından biz kendi görevimizi yapalım.”

Bu karar, Cumhuriyetçi Senatör Jeff Sessions gibileri tarafından şiddetle karşılanıyor:

“Yasaları Kongre geçirir. Başkanın yasaları yürütmesi gerekir. Başkan yasa yapamaz, bu yasalara aykırı.”

Orta Amerika’dan gelen binlerce çocuk ve bunların Amerikan yasaları gereği mahkemeye çıkma hakkına sahip olması, göçmenlik konusunu daha da zor bir duruma soktu. Yasadışı göçmen çocuk akını, çocukların yerleştirildiği federal tesisleri ve yetkilileri zor durumda bıraktı. Kuzey Carolina valisi Pat McCrory:

“Bu çocukların sağlık durumu bilinmiyor, Kuzey Carolina’daki diğer çocuklar için bir tehlike arz ediyorlar mı? Sayılar bu oranda artmaya devam ederse bu, elimizdeki imkanları zorlar, Kuzey Carolina’daki çocuklara yardım edemeyiz.”

Ancak Kongre bu çocukların ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılan federal bütçeyi ve göçmenlik reformunu onaylamadan beş haftalık bir tatile çıktı. Brookings Enstitüsü uzmanı Thomas Mann bunu şaşırtıcı bulmuyor.

Göçmenlik konusunda şu anda partiler arasında bir bölünmüşlük var. Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn durumdan Beyaz Saray’ı sorumlu tutuyor:

“Yasaları uygulamayacağını ima ederek çocukları ve aileleri bu zorlu ve tehlikeli yolculuğa çıkmaya teşvik eden Başkanın kendisidir.”

Demokratlar ise geçen yıl Senato’dan geçen göçmenlik reformu yasasını oylamaya sunmamakta ısrar eden Cumhuriyetçilere kızıyor. Senatör Patrick Leahy:

“Cumhuriyetçiler göçmenlik konusunda bir taraf tutmaktan, evet ya da hayır oyu vermekten korkuyor. O nedenle hiçbirşey yapmadan ‘Başkan Obama’nın suçu’ demek çok daha kolay.”

Thomas Mann’e göre, bu tür bir atmosferde sorunu tek taraflı çözmeye çalışan Başkan Obama’nın kaybedeceği bir şey yok:

“Durum ortada: Başkan Obama’nın yapacağı hiç birşey Cumhuriyetçileri tatmin etmeyecek. Bu yüzden Obama doğru bildiğini yapacak.”

Amerika’da halen yaklaşık olarak 11 ila 12 milyon arasında yasadışı göçmen bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG