Erişilebilirlik

ABD'li Uzmanlara Göre Kobani Kürtler İçin Sembol


ABD'li Uzmanlara Göre Kobani Kürtler İçin Sembol
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Türkiye, IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’in kullanımına izin verecek mi, Washington- Ankara hattında süren yoğun müzakerelerde, yanıtı hala bulunamayan soruyu, Amerika’nın başkentindeki Türkiye uzmanları masaya yatırdı

Washington’daki Partiler Üstü Politika Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye, Kürtler ve IŞİD” başlıklı panelde konuşan Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Henri Barkey, Washington ve Ankara’nın farklı stratejilere sahip olduğunu, Obama yönetimi için önceliğin Irak, Erdoğan için Esat olduğunu vurguluyor.

“Türkler her zaman bizden uçuşa yasak bölge oluşturmamız ve güvenli bölge gibi taleplerde bulundu. Amerika, böyle bir adımı, bölgeye askeri açıdan müdahil olmamak adına istemiyor. Amerika’nın Türkiye’den en çok istediği şey, İncirlik’i kullanmak. Çünkü Akdeniz üzerinden ne yapacağı belirsiz bir Suriye hava savunması alanının üzerinden geçiyor uçaklar. Bu tür konular üzerinde anlaşmanın çok uzun sürdüğü konular. Dolayısıyla İncirlik konusunda pazarlık süreci çok uzun olacak. Ve bu durumun Kobani’ye faydası dokunmayacak”

Türkiye’de görev yapmış olan Amerikalı eski büyükelçi Eric Edelman ise İncirlik’in kullanıma açılması konusunda umutsuz konuşuyor.

Edelman: Türkiye, İncirlik üssünü kullanma izni verirse sürpriz olur

“Eğer IŞİD’i alt etmeyi başaramazsak hem Irak’ın hem de Suriye’nin bölünme potansiyeli yükselir ve durum toparlanması güç bir hal alır ki bu da bölgede fiilen Kürt devleti ya da devletlerinin ortaya çıkabileceği anlamına gelir. Dolayısıyla Türkiye bu olan biteni kendisini etkiler hale gelmeden değiştiren ülke olmak istiyorsa, beklememesi ve bunu uluslararası ortaklarla hayata geçirmesi gerekmektedir.

Amerika Savunma Bakanlığı kaynaklarından sıklıkla Kobani’nin o kadar da stratejik öneme sahip olmadığı yönünde açıklamalar duyuyorsunuz. Bu açıklamaları anlayabiliyorum ancak Kobani’nin kuşatılmasının Irak’tan daha önemli olduğunu göreceğiz gelecekte. Kobani’nin sembolik bir önemi var.”

Partiler Üstü Politika Merkezi uzmanlarından Barkey de Kobani’deki duruma dikkat çekerek, kentin önemini bir kez daha vurguluyor:

“IŞİD’in Kobani’yi kuşatması ve PYD’nin güçlenmesi; tüm dünya ve özellikle bölgedekiler için büyük anlam taşımaya ve sembol haline gelmeye başladı. IŞİD için Kobani’yi almak önemli ancak Kobani için sonuç ne olursa olsun Kürtler için kazanım olacak.

Kobani’nin kuşatması ne kadar uzun sürer ve direniş ne kadar devam ederse, o kadar güçlü bir Kürt kimliği ve Kobani oluşacaktır.”

Her ulusun hafızasında önemli bir sembol varsa bunun Iraklı Kürtler için Halepçe Katliamı’nda yaşanan trajedinin olduğunu söyleyen Barkey, “Kobani, ikinci bir Halepçe olabilir” diyor ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı sert bir duruş sergilemediği eleştirini şu sözlerle yorumluyor.

“Şu anda Türkiye’de IŞİD’i destekleyen insanlar var. Ancak bu bağımsız bir altyapı. Ben Türkiye’nin hükümet olarak IŞİD’i desteklediğine inanmıyorum. Türk hükümeti tarafından 600 Türk’ün IŞİD saflarında savaştığı tahmin ediliyor. Bu bile yeterince büyük bir rakam. Bu da Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşa dahil olduğunu ortaya koyuyor. Doğrudan yardım etmese de gelinen nokta budur.”

Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD’in Irak ve Suriye’deki varlığını ortadan kaldırması için yürüttüğü operasyonlarda Türkiye’nin ne şekilde yer alacağı sorusu hala yanıt bulmazken, Washington’daki Türkiye uzmanları, uçuşa yasak bölge konusunun, durumu daha da zor bir hale sokacağı konusunda birleşi

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG