Erişilebilirlik

AB’den Operasyon Telefonu


AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu arayarak askeri operasyonlar bağlamında son gelişmeleri değerlendirdi.
AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu arayarak askeri operasyonlar bağlamında son gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin Suriye’deki IŞİD, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik operasyonu Brüksel’de çok yakından takip ediliyor. Avrupa Birliği, terörle mücadeleye destek verirken çözüm sürecinin hayatta ve rayında tutulmasının önemine vurgu yapan bir pozisyon aldı

Türkiye’nin bu aşamada hava unsurları odaklı olarak Suriye’de IŞİD, Kuzey Irak’ta da PKK hedeflerine yönelik operasyonu Avrupa Birliği tarafından da çok yakından izleniyor. Uzun süredir Türkiye’yi IŞİD’le yeterince ve aktif şekilde mücadele etmemekle itham eden Avrupa Birliği operasyonun IŞİD boyutundan çok PKK kanadında yaşanan gelişmelerden endişe duyar bir ruh hali içinde. Bunun nedeni ise PKK’ya yönelik operasyonların Kürt sorunun çözümüne yönelik süreçte giderilmesi zor hasara yol açma potansiyeli taşıması.

Brüksel-Ankara hattında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde hem destek hem de telkin vurgularının aynı anda yapılması Avrupa Birliği’nin yaklaşımını özetler nitelikte. Brüksel’in mesajları Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na iletildi. Mogherini görüşmede Türkiye’nin IŞİD’le ve terörün her türüyle mücadele çabalarına destek olduklarını vurguladı.

IŞİD konusunda ABD’den ve Avrupa Birliği’nden gelen mesajları birbirinden çok ayrışmadığını ve frekansların ortak olduğunu söylemek mümkün. PKK odaklı operasyonlar içinse nüanslar devreye girmiş durumda. ABD kanadı, “PKK’nın terör saldırılarına karşı NATO müttefikimiz Türkiye'nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz. ABD’nin terör örgütleri listesinde olan PKK, terörist eylemlerinden vazgeçerek Türkiye hükümetiyle diyalog içine girmelidir” ifadelerini içeren net mesajlar verirken Avrupa Birliği önceliğini büyük ölçüde “çözüm sürecinin kurtarılması” olarak belirlemiş durumda.

ABD’den gelen açıklamalarda iki tarafın da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için çözüm sürecine bağlı kalmayı sürdürmesi vurgusu yer alsa da Mogherini çözüm sürecini mesajlarının odağına yerleştirdi.

Mogherini, çözüm sürecinin canlı ve rayında tutulmasının öneminin altını çizerken “Terör grupları süreci heba etmemeli ve ateşkes korunmalı” mesajı verdi. Çözüm sürecinin çok sayıda hayata mal olan bir çatışmayı sona erdirmek için bir kuşaktaki en iyi fırsat olmayı sürdürdüğünün altını çizen Mogherini, süreci ve ateşkesi riske atacak davranışlardan kaçınılması talebinde bulundu.

Türk hükümetinin soruna istikrarlı bir çözüm bulunması için tek yöntem olan siyasi çözümü ilerletmek için son yıllarda cesaret, sıkı kararlılık ve bilgelik gösterdiğini vurgulayan Mogherini, “Avrupa Birliği, Türk hükümetini bu yolda desteklemeyi sürdürecek” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG