Erişilebilirlik

AB’den Acil Irak Toplantısı


IŞİD'in Irak'taki ilerleyişini durdurmak için nokta atışlar düzenleyen ABD'nin aksine AB tetiğe basmadan katkı sağlamanın yollarını arıyor
IŞİD'in Irak'taki ilerleyişini durdurmak için nokta atışlar düzenleyen ABD'nin aksine AB tetiğe basmadan katkı sağlamanın yollarını arıyor

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Irak’ta terör örgütü IŞİD’in ilerleyişini durdurmaya yönelik olarak yapılabilecek katkıyı ele almak için Brüksel’de toplanıyor. Bakanlar, Kürtlere silah yardımının yanı sıra bölge ülkelerinden tam destek elde etmenin yolları üzerinde duracak

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, örneğine oldukça az rastlanan bir şekilde, resmi tatil olan bir günde düzenlenen olağanüstü nitelikli bir toplantıda terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’taki ilerleyişinin yarattığı durumu ele almak üzere Brüksel’de bir araya geliyor.

Normalde önümüzdeki haftanın başında yapılması planlanan ancak Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın durumun aciliyetini dikkate alarak bugün yapılmasını istediği toplantıda, Irak’taki krizin insani, güvenlikle ilgili ve siyasi boyutu ele alınacak.

İnsani boyutla ilgili olarak Avrupa Birliği üyeleri arasındaki koordinasyonun artırılması üzerinde durulurken güvenlikle ilgili olarak Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin askeri destek çağrısı detaylarıyla ele alınacak.

Şu ana kadar Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti, Kürtlere silah yardımı yapma kararı aldığını açıklamış durumda. Silah satışı ya da gönderilmesi Avrupa Birliği’nin değil üye ülkelerin yetki alanında bulunuyor. Dolayısıyla bu alanda ortak bir adım söz konusu olmayacak. Avrupa Birliği’nin bu alanda atabileceği en ileri adımı ise silah sağlanmasını destekleyen ortak bir tutum üzerinde anlaşmak oluşturuyor.

Bazı ülkeler ise bu adıma, “gönderilecek silah ve malzemenin ABD örneğinde olduğu gibi IŞİD’in eline geçme riski nedeniyle” temkinli yaklaşıyor.

Avrupa Birliği bakanlarının üzerinde özel önemle duracakları konular arasında IŞİD’in durdurulmasına yönelik adımlar ve yaşanan gelişmelerin Batı-IŞİD mücadelesi denklemini aşan bir boyuta sahip olduğunun anlatılabilmesi oluşturacak.

Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi IŞİD’e karşı mücadeleye herkesin katılmasının büyük önem taşıdığının altını çizdi. Avrupa Birliği, IŞİD'in bir terör örgütü olma boyutunu aşıp çok daha karmaşık bir yapıya dönüşmesinden endişe ediyor. Avrupa Birliği her şeyden önce IŞİD’e karşı verilen mücadeleye bölge ülkelerinin de tam destek vermesini sağlama niyetinde.

Bu çerçevede de bir çeşit “destek grubu” oluşturma fikri üzerinde çalışılıyor. Avrupa Birliği bu tür bir grupta İran, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini görmek istiyor.

IŞİD’in ilerleyişinin nasıl durdurulacağı konusunda şu aşamada öne çıkan ana opsiyonu ise Kürtlere, ihtiyaç duydukları silah ve malzemeyi sağlamak oluşturuyor. Avrupa Birliği içinde bu katkıyı yapabilecek ülke sayısı da çok değil.

ABD’nin yaptığı gibi tetiğe basmak ve nokta atışlarla IŞİD’in ilerleyişini durdurmaya katkıda bulunmak ise Avrupa Birliği ülkelerinin çok sıcak baktığı opsiyonlar arasında yer almıyor.

Son dakikada ayarlanan bir toplantı olması nedeniyle Avrupa Birliği’nin tüm dışişleri bakanlarının katılmasının beklenmediği toplantının diğer gündem maddelerini, Ukrayna’daki son gelişmeler ve ülkeye gönderilen Rus konvoyu, Gazze’deki ateşkes ve bu ateşkesin kalıcı olmasını sağlamanın yolları ile Libya’daki durum oluşturacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG