Erişilebilirlik

AB’de Koltuk Pazarlığı


AB devlet ve hükümet başkanlarının belirleyeceği Birlik kurumlarının tepe yöneticileri gelecek dönemde izlenecek politikalara yön verecek.
AB devlet ve hükümet başkanlarının belirleyeceği Birlik kurumlarının tepe yöneticileri gelecek dönemde izlenecek politikalara yön verecek.

AB liderleri Brüksel’de düzenlenen zirvede Birlik kurumlarının başına geçecek yeni isimleri belirlemek için sıkı bir pazarlık yürütecek. Bazı isimler öne çıksa da henüz uzlaşı yok.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı’nı belirlemek için oldukça sancılı bir süreçten geçen ve özellikle İngiltere odaklı sorun yaşayan Birlik ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları bu kez de pazarlık maharetlerini Brüksel’de düzenlenecek zirvede, diğer tepe yöneticilerini belirlemek için kullanacak.

Liderlerin özellikle Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un ve Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın yerine geçecek isimleri belirleme konusunda sıkıntı yaşaması bekleniyor.

Haftalardır çeşitli isimler öne çıksa da şu ana kadar herhangi bir isim üzerinde uzlaşıya varılmış değil. Siyasi gruplar ve üye ülkeler arasında tam bir görüş birliği bulunmaması, ilk etkisini zirvenin iki saat gecikmeli başlaması olarak gösterdi.

Görevde beş yılını dolduran Van Rompuy’un yerine adı en çok geçen isimlerin başında Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt yer alıyor. Thorning-Schmidt’in sosyal demokrat yelpazede yer alması ve kadın olması Avrupa Birliği içindeki dengeler açısından avantaj yaratıyor. Thorning-Schmidt, oldukça güçlü desteğe sahip olsa da Danimarka’nın Euro Bölgesi’nde yer almaması bazı ülkeler açısından sorun yaratan bir boyuta sahip.

Thorning-Schmidt üzerinde uzlaşı sağlanamaması halinde ise liderlerin isimleri sıkça duyulan İrlanda Başbakanı Enda Kenny, eski Estonya Başbakanı Andrus Ansip, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ya da eski Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis’e yönelebilecekleri belirtiliyor.

Avrupa Birliği yetkilileri, bu isimler dışında sürpriz bir isime de kapıyı kapatmıyor.

Ashton’ın koltuğu için ise adı en çok geçen adaylardan biri İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini. İtalya’nın yoğun bir kulis çalışması yaptığı Mogherini’nin “tecrübesizliği” ve İtalya’nın Rusya’ya karşı izlediği “yeterince sert olmayan” yaklaşımı Baltık ülkeleri ve Polonya açısından sorun yaratıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın da İtalyan olması ise bu ülkenin şansını azaltan bir etki yaratıyor.

Avrupa Birliği liderlerinin atama yapmasının beklendiği bir başka makamı ise “Euro Bölgesi Başkanı” oluşturuyor. Halen Hollanda Ekonomi Bakanı Jeroen Dijsselbloem tarafından yürütülen bu görev için en güçlü aday olarak İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos gösteriliyor.

Avrupa Birliği liderlerinin “koltuklar” dışında ele alacağı diğer konuların başını ise Ukrayna krizi ışığında Rusya’yla ilişkiler oluşturuyor. Liderlerin, mevcut yaptırımları bir adım ileriye götürerek bu ülkenin Birlik programlarından ve desteğinden yararlanmasının engellenmesi yönünde karar alması ancak hedef odaklı ekonomik yaptırımlar aşamasına geçmemesi bekleniyor.

Son günlerde Gazze’de yaşanan olaylar başta olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler de Avrupa Birliği liderlerinin üzerinde duracağı konular arasında yer alacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG