Erişilebilirlik

ABD’den Somali’de El Şebap Operasyonu


Somali, sık sık örgüt militanları ve hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalara ev sahibi oluyor
Somali, sık sık örgüt militanları ve hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalara ev sahibi oluyor

Amerikalı yetkililer, Somali’deki el Şebap örgütü lideri Ahmet Abdi Godan’ı hedef alan hava saldırıları gerçekleştirildiğini bildiriyor

Amerikalı yetkililer, Somali’deki el Şebap örgütü lideri Ahmet Abdi Godan’ı hedef alan hava saldırıları gerçekleştirildiğini bildiriyor.

Pazartesi günü, insansız hava araçlarıyla yapılan operasyonların hedefinde, örgütün üst düzey isimlerinin katıldığı bir toplantı vardı. Görgü tanıkları, saldırıda en az dört füze atışı yapıldığını ve örgüte ait araçları imha ettiğini bildirdi.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, sadece el Şebap örgütüne yönelik bir operasyon yapıldığı ve sonuçlarının değerlendirildiği açıklandı ve fazla detay verilmedi.

Örgüt, geçmişte de Amerika’ya ait insansız hava araçlarının hedefinde yer almıştı. Ocak ayındaki saldırıda örgüt lideri Godan’ı vurmaya çok yaklaşmıştı.

Amerika, örgütün 2007’den beri lideri olan Godan’ı bulan ya da yerini bildirene 7 milyon dolar vereceğini açıklamıştı.

Somali’nin orta ve güneyinde yer alan geniş bir bölgede hakimiyetini sürdüren örgüt, müzik yasağı ve hırsızlık yaptığı iddia edilen kişilerin ellerini kesmek gibi katı kurallar uyguluyor.

El Kaide terör örgütüyle bağlantılı el Şebab, son dört yıl içinde Afrika Birliği ve Somali devlet güçlerinin ülkenin başkenti ve diğer büyük kentlerinde kontrolü geri almasına rağmen Somali’nin istikrarına yönelik bir tehdit olarak varlığını sürdürüyor.

Örgüt, son olarak bu yıl Somali cumhurbaşkanlığı sarayına iki büyük saldırı düzenledi ve 6 milletvekilini öldürdü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG