Erişilebilirlik

ABD'den Irak'a Sadece İnsani Yardım


Başkan Obama ve Irak Başbakan Haydarı Abadi Beyaz Saray'da görüşürken
Başkan Obama ve Irak Başbakan Haydarı Abadi Beyaz Saray'da görüşürken

Beyaz Saray'da Irak Başbakanı Abadi ile görüşen Başkan Obama silah yardımıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken Amerikan ve Irak kuvvetlerinin koordinasyonunun iyileştiğini ve bunun da Irak ordusunun başarısını arttırdığını söylemekle yetindi.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle Washington’da görüşen Başkan Barack Obama Bağdat hükümetine 205 milyon dolarlık insanı yardım sözü verdi. Ancak Obama, Irak Başbakanı’nın istediği silah ve askeri destekle ilgili bir açıklama yapmadı

Toplantı sonrası yaptığı açıklamada Başkan Obama, Haydar El Abadi’nin göreve geldiği son 7 ay içinde Irak ordusunun daha iyi donanıma ve eğitime sahip olduğunu belirterek IŞİD’in ele geçirdiği toprakların dörttebiri kadarının geri alındığını vurguladı.

Ancak Obama Irak’a verilecek silahlarla ilgili bir soruyu yanıtlarken Amerika ve Irak ordularının koordinasyonunun iyileştiğini ve bunun da hükümet kuvvetlerinin başarısını arttırdığını söylemekle yetindi.

İran’ın Irak içinde IŞİD’le süren mücadeledeki rolünün de konuşulduğuna değinen Obama, Irak ve İran’ın komşu olarak önemli bir ilişkiye sahip olmasını beklediklerini ancak Irak içindeki askeri operasyonların Bağdat’tan kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

IŞİD’in yenilmesi için gelen tüm yabancı desteğin Irak hükümeti üzerinden geçmesi gerektiğini belirten Başkan Obama, bu şekilde Irak’ın egemenliğine saygı duyulacağını söyledi.

Görüşmeden önce Irak Başbakanı Abadi, Amerika’nın IŞİD’e karşı askeri yardımında ciddi bir artış beklediklerini söylemişti.

ABD son aylarda gerçekleştirilen yaklaşık 2 binhava saldırısının Irak ordusunun IŞİD’in ele geçirdiği toprakları geri almasına yardımcı olduğunu bildiriyor. Ancak IŞİD Irak’ın ikinci büyük kenti Musul ve diger önemli bölgeleri hala elinde tutuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG