Erişilebilirlik

ABD'de Üç IŞİD Zanlısı Mahkemeye Çıkarıldı


ABD'de Üç IŞİD Zanlısı Mahkemeye Çıkarıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Amerika, IŞİD’e destek vermek amacıyla eylem yapmayı planlamakla suçladığı 3 kişiyi tutukladı. İki Özbek ve bir Kazak, New York ve Florida'da federal mahkemeye çıkarıldı. Üç zanlının Suriye'ye gidememeleri durumunda Amerika içinde saldırılar planladıkları bildiriliyor

Özbekistan vatandaşı iki kişi dün New York’un Brooklyn bölgesinde federal mahkemede yargıç karşısına çıkarıldı. New Yorklu yetkililer, Kazak zanlının Florida’da mahkeme önüne çıkarıldığını bildirdi. Yetkili, “İçlerinden ikisi Suriye’ye uçmaya çalışıyordu. Biri uluslararası JFK Havaalanı’nda uçağa binerken tutuklandı. İkinci kişinin uçağıysa daha sonra kalkacaktı. Bu kişiyi Brooklyn’deki evinde tutukladık. Üçüncü zanlının ise diğer iki kişinin seyahatlerini organize edip ekonomik destek olduğunu ortaya çıkardık. Onu da Florida’nın Jacksonville kentinde yakaladık” şeklinde konuştu.

Brooklyn’de ikamet eden üç zanlı, Amerika’da yasal olarak bulunuyor. Yetkililer, bu üç kişiyi sosyal medyada yazdıkları yorumları okuduktan sonra izlemeye aldıklarını açıkladı. Yetkili, “Yasal formlarda yazdığımız ve kendi yazdıkları yorumlardan da açıkça anlaşılacağı gibi bu kişiler uçağa binemedikleri taktirde tabanca ve tüfek gibi silah edinerek Amerika’da özellikle polis görevlilerine saldırmayı planlıyorlardı.” dedi.

Zanlılardan birinin de Başkan Obama’yı öldürmekle tehdit ettiği bildirildi. Amerikalı yetkililer, polis görevlilerinin bu tür tehditleri çok ciddiye alarak hareket ettiğini söyledi. FBI’ya göre, radikal gruplar sosyal medyayı kullanarak dünyada kendileri gibi düşünen kişilere ulaşmaya çalışıyor. FBI yetkilisi Rodriguez, bir ihbar alındığında veya birinden kuşkulanıldığı zaman kısa bir süre içinde istihbarattan yararlanıp, sorunsuzca ve organize bir şekilde tutuklamalar gerçekleştirip zanlıları gerekli mercilere devretmeyi amaçladıklarını söyledi.

Brooklyn’deki tutuklamalar, New York’ta büyük bir topluluk olan Özbekler arasında kaygı yarattı. Birçoğu istenmeyen ilginin hedefi haline gelmekten çekiniyor. Savunma avukatı, yetkililerin radikal grupları ve içlerindeki yapılanmayı tanımak amacıyla kullandığı yöntemlerin bazılarına karşı çıkıyor. Savunma avukatı, “İddialara bakarsak, Amerikan hükümetinin radikalizmi cazip bulan veya bulabilecek Müslümanlar’a daha başka bir yöntemle yaklaşması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

IŞİD sadece Ortadoğu’da değil Amerika ve diğer batı ülkelerindeki genç kız ve erkekleri saflarına çekiyor. 20 bin yabancı cihatçının, Suriye sınırını geçerek vahşi cinayetler işleyen ve kontrolundaki topraklarda zulüm yapmasıyla bilinen IŞİD’e katıldığı tahmin ediliyor. Amerikalı yetkililer, IŞİD’in kendi propagandası için sosyal medyayı çok iyi kullandığını kabul ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG