Erişilebilirlik

ABD'de Protesto Gösterileri Devam Ediyor


New York'ta gece düzenlenen protestoda adalet isteyen göstericiler
New York'ta gece düzenlenen protestoda adalet isteyen göstericiler

Silahsız siyahları öldüren beyaz polislerin suçsuz bulunmasını protesto eden göstericiler New York, Philadelphia, Miami, Seattle, Chicago ve Berkeley'de yine sokaklara döküldü

Amerika’da ırkçılıkla suçlanan polis şiddeti ve jüri kararlarını protesto gösterileri çeşitli kentlerde Pazar günü de devam etti.

Chicago’da kiliselerden çıkan yüzlerce gösterici sokaklara dökülürken Miami’de protestocular bir karayolunun bir bölümünü kapatarak trafiği yavaşlattı.

New York, Seattle ve Philadelphia’da da gösteriler düzenlendi.

Cumartesi günü 13 kişinin tutuklandığı şiddet dolu protestolara sahne olan California’nın Berkeley kentinde Pazar günkü gösteri barışcı geçti.

Silahsız siyahları vurarak öldüren ya da aşırı müdahalelerle ölümlerine yol açan polis memurlarının arka arkaya jüri üyeleri tarafından temize çıkması, öfkeli Amerikalılar’ıyaklaşık bir haftadır sokaklara döküyor,

Son gösteriler, hafta başında jürinin New York’ta geçen Temmuz ayında Eric Warden adındaki bir siyahı, kollarını boynuna dolayarak nefessiz bırakan ve ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan beyaz polis memuru Daniel Pantaleo’yu suçsuz bulmasını izliyor. Öldükten sonra astım hastası olduğu öğrenilen Garner, polislerle boğuşurken defalarca nefes alamadığını söylemişti.

Geçen ay da Missouri eyaletine bağlı Ferguson’da Ağustos ayında Michael Brown adlı silahsız siyah bir genci vurarak öldürmekle suçlanan beyaz polis memuru Darren Wilson St. Louis mahkemesindeki jüri tarafından suçsuz bulunmuş, karar milyonlarca Amerikalıyı öfkelendirmişti.

Konu uluslararası boyuta da taşınmış durumda. Birleşmiş Milletler’in özel raportörü Rita Izsak, Amerika’da polis prosedürlerinin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Izsak, Ferguson ve New York’taki jüri kararlarının, Amerika’da siyahlara ve diğer azınlık gruplarına karşı orantısız güç kullanan yetkililerin cezasız kaldığı yönünde “meşru kaygılar” oluşturduğuna dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG