Erişilebilirlik

ABD’de İstihdam ve Enflasyon Artıyor


Çalışma Bakanlığı’nın son raporuna göre, geçen hafta işsizlik maaşına başvuranların sayısı son 15 yılın en düşük seviyesine indi. Enflasyon ise %1,7 seviyesine çıktı

Son ekonomik veriler Amerika’da istihdam piyasasının daha da güçlendiğini, enflasyonun yavaş da olsa yükselme eğilimine girdiğini ve diğer para birimleri karşısında daha da değerlenen doların ihracatı olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

Çalışma Bakanlığı’nın son raporuna göre, geçen hafta işsizlik maaşına başvuranların sayısı son 15 yılın en düşük seviyesine indi. Veriler, başvuruların 12 bin azalarak, ülke genelinde 267.000’e düştüğünü gösteriyor.

Ayrıca işten çıkarılanların sayısı da azaldı. Bu da, işverenlerin ekonomik gidişattan memnun olduklarını ve geleceğe dair kaygı duymadıklarını gösteriyor. Aynı şekilde, artan talep de işverenlerin güvenini artıran bir diğer unsur.

Bir diğer rapor da enflasyonun, uzun bir aradan sonra tekrar yükselmeye başlayan benzin fiyatlarının da etkisiyle Mayıs ayında %0,04 oranında arttığını gösteriyor. Enerji ve gıda fiyatları dışarda tutulduğunda enflasyon %1,7’ye yükseldi. Bu, Merkez Bankası’nın belirlediği hedef rakam olan %2’nin biraz altında.

Bir diğer resmi rapor da Amerika’nın ihracatının yılın ilk birkaç ayında düştüğünü gösteriyor. Bunda da doların diğer para birimleri karşısında artan değerinin etkili olduğu tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG