Erişilebilirlik

ABD'de Dizi Sektörü Sinemayı Gölgede Bırakıyor


ABD'de Dizi Sektörü Sinemayı Gölgede Bırakıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Son yirmi yılda Amerika’da televizyon dizi sektörü çok gelişti. Özgün senaryoları, özenle yazılmış diyalogları ve yetenekli oyuncu kadrolarıyla televizyon dizileri çoğu zaman basmakalıp Hollywood filmlerini gölgede bırakıyor. Bu dizilerden biri de AMC stüdyolarının son yapımlarından biri olan “Turn” yani “Dönüş”. Turn’ün senaryosu Amerikan Bağımsızlık Savaşı’ndaki devrimcilerin hikayesine dayanıyor. Ancak dizinin akışı günümüzün casusluk faaliyetlerini ekrana taşıyor. Sürükleyici anlatımıyla Turn, kısa zamanda başarıyı yakalayacak gibi görünüyor.

Televizyon dizisi “Turn – Dönüş”, Amerika’nın Bağımsızlık Savaşı sırasındaki ilk casusluk operasyonlarını anlatıyor. Dizideki genç oyuncular şimdilik pek tanınmıyor. Ama yakında isimleri markalaşabilir.

Heather Lind, “Televizyon yapımcılarının bu kadar çalışkan ve detaycı olması beni şaşırttı. Her bölümde sanki bir sinema filmi çekiyor gibiyiz,” diyor.

Heather Lind, 18. Yüzyıl sonlarında İngiliz casusluğu yapan Ann Strong’u canlandırıyor. Seth Numrich ise devrimcilerden Ben Tallmadge’i oynuyor: “Televizyondaki karakterler ve hikayeler bütün oyuncuları çok heyecanlandırıyor.”

Numrich, kaliteli televizyon dizilerinin, kendisi gibi oyunculara iş imkanı sağladığını söylüyor.

Televizyon dizileri, 1990’lardaki Sopranos ile yeni bir boyut kazandı. New Jersey’de yaşayan İtalyan asıllı Amerikalı gangster Tony Soprano’nun hayatını anlatan dizi, sıradışı anlatımıyla yeni bir çığır açtı. Birçoklarına göre The Sopranos bugüne kadar yapılan en iyi televizyon dizisi. Frank Darabond’un yönettiği The Walking Dead – Yürüyen Ölüler ise günümüzün favori dizilerinden.

Oscar ödüllü film yönetmeni, dizinin gördüğü ilgiyi hikayenin derinliğine ve anlatımın özgünlüğüne bağlıyor. Darabond, zombilerin ele geçirdiği bir dünyada insan olma çabasını anlatan dizide, yürüyen ölülerin aslında ölüler değil yaşayanlar olduğunu söylüyor.

Güçlü karakterlerin yer aldığı Breaking Bad, günümüzün en başarılı televizyon dizilerinden biri. Ödüllü dizi, sağlık sigortası olmayan ve kanser teşhisi konduktan sonra esrar üretmeye başlayan kimya öğretmeni Walter White’ın hikayesini anlatıyor.

İzleyiciler, yıllarca devam eden dizilerdeki karakterlerle bütünleşiyor. 90 dakikalık sinema filmlerininse bunu başarması çok zor.

Televizyon yapımcıları, farklı konular, değişik hikayelerle risk almaya devam ettiği sürece, izleyiciler de sinemaya giderek para harcamak yerine evlerinde televizyon izlemeyi tercih edecek gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG