Erişilebilirlik

ABD'de Çocuk Göçmen Krizi


ABD'de Çocuk Göçmen Krizi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Amerika’nın güneybatı sınırından ülkeye kaçak olarak onbinlerce çocuğun girmesi, Washington’da bir siyasi kavga başlattı. Cumhuriyetçi Partili muhalefet, Obama yönetimini sorumsuz ve karmaşık göçmenlik politikaları yüzünden eleştiriyor

Demokrat Partililer ise, Orta Amerikalı bu çocukların ülkelerindeki sefalet ve şiddetten kaçtığını savunuyor. Beyaz Saray Cumhuriyetçiler’in sınıra Ulusal Muhafız yığma çağrısına karşı çıkıyor.

Sadece bu yıl içinde çoğu Guatemala, El Salvador ve Honduras’tan 52 bin çocuk, kendi başlarına Meksika üzerinden sınırı geçip Amerika’ya girdi. Çocukların çoğu sınır muhafızları tarafından gözetim altına alındı. Bir kısmı Amerika’daki akrabalarının, bir kısmı da bakıcı ailelerin yanına yerleştirildi.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı, Cumhuriyetçi Partili Michael McCaul, durumdan Obama yönetimini sorumlu tuttu: “İşin acı yanı, bu çocuklar yanlış bilgilendirmeye ve affedilecekleri yönündeki boş sözlere kanıp tehlikeli bir yolculuğa çıkıyor.”

Texas milletvekili McCaul, kendi eyaleti gibi sınırdaki tüm eyaletlerin çocuk akınına uğradığını ve buna bir çare bulunması gerektiğini söylüyor: “Anayasaya göre federal hükümetin sorumluluğunda olan bir görevi yapmak eyaletlere düşmemelidir. Başkan derhal krize çözüm bulmak için Amerika’nın güneybatı sınırlarına Ulusal Muhafızlar sevk etmek zorunda.”

Federal hükümet ülkeye kaçak giren çocuklar için yeni gözetim merkezleri kuruyor. Ancak Beyaz Saray sınıra Ulusal Muhafız gönderilmesine karşı.

Demokrat Partililer suçlamayı da reddediyor. Çünkü Orta Amerika ülkelerinden gelen bu çocuklar, başka ülkelerde de sığınma talebinde bulunuyor: “Bu krizden Amerika’nın tek bir politikasını, daha da ötesi tek bir başkanı suçlamak sorumsuz bir davranış.”

Sınırı tek başlarına geçen bu çocukların çoğu, varsa Amerika’da akrabalarının yanına gönderildi ve mahkemeye çıkmayı bekliyor. Bazılarıysa sınırdışı edildi.

Amerika İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson olayı bir “insani kriz” diye niteledi: “Sınırlarımıza anne-babaları olmadan, aç, susuz, bitkin gelen korku içindeki, savunmasız, çok sayıda çocuktan söz ediyoruz. Çocuklara yapacağımız muamele de yasalarımız ve değerlerimizin bir yansıması olmalıdır.”

Cumhuriyetçi Partili bazı milletvekilleriyse çok öfkeli ve sınıra daha büyük duvarlar çekilmesi, sert güvenlik önlemleri alınması çağrısında bulunuyor: “Ben orada bulundum. Ne konuştuğumun farkındayım. Sınırda tel örgü ve duvar yok. Olsaydı beş yaşındaki çocuklar sınırı geçemezdi.”

İç Güvenlik Bakanı Johnson, yasaların refakatçisi olmayan çocuklar için özel uygulamalar içerdiğini söyledi: “2008 yılında yürürlüğe giren yasa, refakatçisi olmayan çocukların 72 saat içinde Sağlık Bakanlığı görevlilerine teslim edilmesini öngörüyor.”

Bu çocukların Amerika’ya gelmek için kabul edilmez riskler aldığının ve geldikleri zaman kendilerine göçmenlik belgesi verilmeyeceğinin altını çizen Johnson, bu mesajın Orta Amerika’daki anne-babalara da iletileceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG