Erişilebilirlik

'ABD'de 75 Uzmana Şarbon Bulaştı'


Uzmanlar aktif bakterilerle araştırma yaparken
Uzmanlar aktif bakterilerle araştırma yaparken

Yetkililer, yüksek biyogüvenlikli bir laboratuvarda bulunan bakteri örneklerinin etkisiz hale getirilmeden, araştırmalarda kullanılmak üzere düşük güvenlikli laboratuvarlara gönderildiğini açıkladı

Amerikan federal hükümetine ait laboratuvarlarda görev yapan en az 75 bilim insanına şarbon bakterisinin bulaşmış olabileceği bildiriliyor.

Atlanta’daki laboratuvarlarda yaşanan olayla ilgili olarak açıklama yapan Amerika Hastalıkları Önleme ve Kontrol Dairesi, vakaların ağır olmadığını, şarbon bulaştığına inanılan kişilerin gözetim altında tutulduklarını ve önlem olarak antibiyotik tedavisi gördüklerini bildirdi.

Yetkililer, yüksek biyogüvenlikli bir laboratuvarda bulunan bakteri örneklerinin etkisiz hale getirilmeden, araştırmalarda kullanılmak üzere düşük güvenlikli laboratuvarlara gönderildiğini söyledi. Araştırmaların, değişik çevresel ortamlarda yeni mikrop taraması geliştirme amacı taşıdığı belirtildi.

Söz konusu üç laboratuvarda çalışan uzmanların, etkisiz hale getirildiğini düşündükleri bakterilerle ek güvenlik tedbiri almadan temas ettiği açıklandı.

Şarbon bakterisi Amerika'da 2001 yılında kitle imha silahı olarak kullanıldı. Şarbon bulaştırılmış zarflar medya kuruluşları ve bazı senatörlere postalandı. Yetkililerin “biyoterör saldırısı” olarak nitelediği bu olayların sonucunda, aralarında bu zarfları dağıtmakla görevli posta memurlarının da bulunduğu beş kişi enfeksiyon sonucu hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG