Erişilebilirlik

ABD'de Üniversite Giriş Sınavında Değişiklik


ABD'de Üniversite Giriş Sınavında Değişiklik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Amerika’da üniversite giriş sınavlarını uygulayan şirket, 2005 yılından bu yana ilk kez sınavda değişiklik yaptı. Kelime bilgisi ve kompozisyon yazma bölümleri kaldırıldı, bunların yerine Amerikan tarihiyle ilgili bir bölüm olacak

Howard Üniversitesi’nde eğitim alan Nijerya ve Jamaika asıllı bu öğrenciler, giriş sınavı niteliğindeki testi geçen yabancı öğrenciler arasında.

Sınavda yapılan değişiklikler konusunda farklı düşüncelere sahip olan bu öğrenciler, yurtdışından gelen öğrencilerin nasıl etkileneceği konusunda da emin değil. Peace Umoru’ya göre sınav şimdi daha da kolaylaştı: “…öncelikle yabancı öğrencilerin en çok zorlandığı kelime bilgisi bölümü artık yok.”

Ancak Shanik Campell’e göre Amerikan tarihi konusundaki yeni bölüm endişelendirici: “Değişiklik yabancı öğrencileri ürkütüyor. Amerikan sistemine bağlı bir sınava tabi tutuluyoruz ve dolayısıyla da hazırlıklı olmadığımız kültürel konularla ilgili birçok konu oluyor. Şimdi buna hiç bilmediğimiz Amerikan tarihi de ekleniyor.”

Amerika’daki 3.000 üniversiteden yaklaşık 800’ü bu sınavı ya da benzeri olan ACT adlı sınavı zorunlu tutmuyor.

Skype aracılığı ile konuştuğumuz Ulusal Test Merkezi yetkilisi Bob Schafer, sınavı zorunlu kılan üniversitelerin yabancı öğrencileri zor durumda bırakacağını belirtiyor: “Diğer ülkelerde doğup, büyüyen ve ana dili İngilizce olmayan öğrenciler dezavantajlı bir konumda olacak. Sınava hazırlık imkanları yok, o nedenle daha zor.”

Her yıl 1 milyon 500 bin öğrencinin aldığı SAT sınavındaki değişiklik 2016 yılında uygulamaya sokulacak. Ulusal Üniversite Öğrenci Alım Danışma Kurulu’ndan Eddie West, yapılacak değişikliklerin olumlu olduğunu belirtiyor: “Bence bunlar olumlu değişiklikler çünkü öğrencilerin yetenek ve kabiliyetlerini gözönünde bulunduruyor, sadece üniversiteye girmeye yönelik değil, orada başarılı olmaya yönelik.”

Ancak Eddie West, sınavdaki Amerikan tarihi bölümünün yabancı öğrenciler için bir dezavantaj olacağına katılıyor: “Yabancı bir öğrencinin Amerika’nın tarihinde yer alan bağımsızlık ilanı, Martin Luther King’in hayatı ya da bu gibi konularda bilgi sahibi olması zor.”

West’e göre Amerikan üniversiteleri yabancı öğrenciler hakkında karar vermeden önce bu ülkelerdeki liselerle biraraya gelip, müfredatları hakkında bilgi edinmeli.

Amerika’da üniversite eğitimi gören yabancı öğrenci sayısı 800 bin civarında, yani toplam öğrencilerin %4’ü kadar.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG