Erişilebilirlik

ABD Yeni Adalet Bakanını Bekliyor


ABD Yeni Adalet Bakanını Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Başkan Barack Obama’nın yeni Adalet Bakanı olarak aday gösterdiği Loretta Lynch’in onaylanmasını geciktiren Senato, haftaya gergin başladı. Federal savcı Loretta Lynch, göreve başlamak için Kasım ayından bu yana Senato tarafından onaylanmayı bekliyor. Senato’nun kontrolunu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti, insan ticaretiyla mücadele yasasını onaylar onaylamaz Loretta Lynch’in adaylığını ele almaya başlayacaklarını bildirdi.

Başkan Obama, Cuma günü Senato’yu sert sözlerle eleştirdi ve artik Loretta Lynch’in göreve başlaması için herkesin gereğini yapması gerektiğini söyledi.

Lynch, onay aldığı takdirde Amerika’nın ilk siyah kadın adalet bakanı olacak. Lynch Adalet bakanı olduğu ilk günden itibaren, vatandaşın özgürlük haklarımını korumak ve bu büyük ülkeyi savunmak için her gün çok çalışacağını söyledi.

Ancak Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell’a göre, şu anda insan ticareti ve cinsel kölelikle mücadele yasası üzerinde çalışan Senato çok yoğun.

Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn de temel bir kavrama dayanan yasanın iki partiden de destek gördüğünü söylüyor. İnsan ticaretiyle mücadele yasasına göre, çocuk pornografisi ve cinsel içerikli diğer suçları işleyenlerden alınan para cezalarının bu suçlardan mağdur olan kişilere tazminat olarak verilmesini öngörüyor.

Ancak Demokrat Partililer, yasanın, cinsel suç mağdurlarının tazminat fonlarını kürtaj yaptırmak için kullanmasını engelleyen maddesine karşı çıkıyor ve madde değiştirilinceye kadar yasayı onaylamayı reddediyor. Cumhuriyetçiler ise insan ticaretiyle mücadele yasası sallantıda kaldığı sürece Loretta Lynch’in adaylığını onaylamayı reddediyor.

Demokrat Partili Senatör Richard Durbin, Senato’nun insan ticareti yasasına ilişkin çıkmaza çözüm bulurken bir yandan da Lynch’i onaylayabileceği görüşünde.

Bir adalet bakanı adayının Senato tarafından onaylanıp göreve getirilmesi, son 30 yıldır ilk kez bu kadar geciktirildi. Loretta Lynch, onaylanırsa istifa eden ancak yerini dolduracak kişi onaylanıncaya kadar görevde kalmak zorunda olan Eric Holder’ın koltuğuna oturacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG