Erişilebilirlik

ABD'ye Göre 'Güvenli Bölge Anlaşması' Yok


Türk yetkililerden Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması yönünde “Amerika’yla anlaşıldığı” ya da “Amerika’yla birlikte çalışılacağı” mesajları gelse de, Washington bu konuda net bir yanıt vermeyi reddediyor.

Konuyla ilgili Ankara’dan gelen açıklamaları değerlendirmesi istenen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “güvenli bölge” tanımı yapmayı reddetti. Toner konuyla ilgili açıklamasında, “Bizim açımızdan, Türkiye IŞİD’e yönelik hava operasyonlarının arttırılması amacıyla kendi tesislerini Amerika’nın geniş bir şekilde erişimine açtı. Buradan ve başka yerlerden yaptığımız açıklamalarda net bir şekilde güvenli bölge olmadığını, güvenli bir sığınak olmadığını söyledik. Burada konuştuğumuz şey bu değil. Burada konuştuğumuz şey, IŞİD’i bölgeden püskürtme çabalarının kesintisiz olarak devam ettirilmesi” diye konuştu.

BBC’ye özel demeç veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki çatışmalardan kaçan insanlar için bir "güvenli bölge" oluşturulması amacıyla ABD'yle birlikte çalışacaklarını söyledi.

Ancak ABD Dışişleri sözcüsüne, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’ya atfedilen ABD’yle güvenli bölge konusunda anlaşıldığıyla ilgili iddialar soruldu. Sinirlioğlu’ya atfedilen haberlere tepki gösteren Türk Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yapmıştı:

“Bugün bazı basın yayın organlarında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na atfen ‘Suriye'deki Güvenli Bölge’ye ilişkin bazı ifadeler yayımlanmıştır. Müsteşar Sinirlioğlu bugün bir grup gazeteciye ‘ABD ile Türkiye arasındaki mutabakat çerçevesinde DEAŞ'tan arındırılacak bölgenin fiilen bir güvenli bölge haline geleceğine dair Amerikan basınında da haberler yeraldığını, DEAŞ'dan arındırılacak bu bölgenin kontrolünün ve korunmasının Suriye Muhalefeti Kuvvetleri tarafından yapılacağını, Suriye Muhalefeti unsurlarının oluşturacağı Bölge Muhafaza Gücüne gereken hava korumasını ve desteği ABD ve Türkiye'nin sağlayacağını’ ifade etmiştir” denildi. Bakanlık, yalnızca bu ifadelere itibar edilmesi çağrısında bulundu.

Dün olağan basın brifinginde konuşan Mark Toner da, “Bir tür bölge için bir anlaşma olmadı” dedi. Toner, anlaşmanın Türk tesislerinin Amerika’nın kullanımına açılmasıyla, IŞİD’le Suriye’nin kuzeyinde mücadele yürütülmesiyle, yerel hükümetlerin, yerel yönetimlerin, dönmek isteyen mültecilerin geri gönderilmesiyle ilgili olduğunu söyledi. Toner, “IŞİD’i devreden çıkarıp dönmek isteyen mülteciler için güvenli bir çevre oluşturmaya çalışıyoruz” dese de, söylediklerinin adını koymadığı bir bölgede, Türk yetkililerin söylediğiyle kısmen aynı amacı taşıyor olması dikkat çekti.

Toner, “Ortak vardığımız anlayış çerçevesinde, Türkiye PYD güçlerine saldırmayacak. [Saldırsa da] Böyle bir duruma razı olmayız” diye konuşurken, IŞİD’le bölgesel mücadele yürüten tek unsurun PYD olmadığını, Suriyeli Türkmenler ve Araplar’ın da bulunduğunu hatırlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner ayrıca Amerika’nın PKK’ya karşı askeri müdahaleye girişebileceği yolunda Ankara’ya atfedilen iddiaları da doğrulamadı, “Hedefimiz IŞİD” diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG