Erişilebilirlik

ABD ve NATO IŞİD'le Mücadelede Kararlı


ABD ve NATO IŞİD'le Mücadelede Kararlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Uluslararası toplum, IŞİD’in Irak ve Suriye’de elde ettiği son kazanımlar üzerine militanlara karşı yürütülen mücadeleye daha çok destek vermeye başladı. Beyaz Saray’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşen Başkan Barack Obama, IŞİD ve küresel terörizme yönelik stratejileri değerlendirdi.

Başkan Obama, Amerika’nın diğer ülkelerle işbirliği içinde IŞİD’le ve başka terör tehditleriyle savaşmaya kararlı olduğunu yineledi: ”Terörle etkili bir şekilde mücadele etmek, IŞİD’le eşgüdümlü olarak savaşmak için NATO müttefiklerimiz ve diğer ülkelerle yakın işbirliği içindeyiz. NATO’nun 28 üyesi, Irak hükümetini IŞİD’e karşı verdiği mücadelede destekleyen koalisyonun içinde yer alıyor.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Obama’yla görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Ortadoğu ve Kuzey Afrika kaynaklı zorluklarla mücadeleye hazır olduklarını söyledi: ”Birliklerimizin daha hazırlıklı olmasını sağlıyoruz, tehditlere yanıt veriyoruz. Avrupalı müttefikler, hızlı hareket eden bir güç oluşturmada başı çekiyor. Ayrıca Amerika’nın verdiği taahhütler ve sağladığı katkı da var.”

Görüşme, İngiltere’nin, Irak’ın kuzeyinde IŞİD’e ait sığınaklara ve ağır silahlara hava saldırıları düzenleyen savaş uçaklarının gösterildiği video görüntülerinin yayınlanmasıyla aynı zamana rastladı.

Amerika, Irak Ordusu’na danışmanlık desteği ve askeri teçhizat yardımı yapıyor. Ancak hükümet güçlerinin yerel milislerin de yardımına ihtiyacı var.

Uzman Douglas Ollivant, Alhurra televizyonuna yaptığı açıklamada bunun ideal bir durum olmadığını söyledi: ”Keşke sadece Irak hükümetinin komutası altında olan güçler faaliyet gösterseydi. Ancak durum böyle değil. Destek veren milislerin de mücadeleye katılması IŞİD’in Ramadi’yi geri almasından iyidir.”

Amerika, Bağdat hükümetini, mezhep çatışmalarını yeniden alevlendirecek adımlar atmaması konusunda uyarıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG