Erişilebilirlik

ABD ve İran'dan Yeni Irak Liderine Destek


Irak'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-Abidin basına açıklama yaparken
Irak'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-Abidin basına açıklama yaparken

Irak’ın yeni atanan başbakanı hızla hem Amerika hem de İran’dan destek sağlarken siyasi liderleri İslamcı militanların ülkenin üçtebirine ele geçirmelerine izin veren yıkıcı iç kavgalara son vermeye çağırdı.

Başbakan Nuri el-Maliki ise atamanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek direnmeye devam ediyor.

Ancak kendisine uzun süredir sadık kalan Şii milis ve ordu komutanları özellikle İran’ın tutumunu açıklamasından sonra desteklerini çektiklerini belirtti.

İranlı yetkililer yeni başbakan Haydar el-Abidin’i kutlarken ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’in ulusal güvenlik konseyindeki temsilcisi Tahran’ın Irak'taki yeni başbakan seçme sürecini desteklediğini ve “ bütünleşmiş, güvenli ve kaynaşmış bir Irak’tan yana olduğunu” açıkladı.

Başkan Barack Obama Pazartesi akşamı Irak’ın yeni başbakan adayını telefonla arayarak kutladığını ve desteğini ilettiğini açıkladı.

Obama tatilini geçirmekte olduğu Martha Vineyard’da yaptığı kısa açıklamada yeni başbakan seçimiyle Irak’ın anayasal yoldan ülkeyi kapsayıcı ve bütünleştirici bir hükümet kurulması yönünde önemli bir adım attığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Salı günü yaptığı açıklamada Haydar el Abidin’i yeni hükümeti hızla kurmaya çağırdı. Kerry, Abadi ülkeyi birleştiren bir hükümet kurar kurmaz askeri ve diğer yardım taleplerinin Obama yönetimi tarafından ele alınacağını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum parlamento başkan yardımcısı Haydar eAbai’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Al-Abadi Pazar günü Iraklı Şii partileri biraraya getiren Ulusal İttifak tarafından aday gösterilmişti.

El-Abadi esas mesleği İngiltere’nin Manchester Üniversitesinde doktora yapmış elektonik mühendis olan bir siyasetçi ve Başbakan Nuri-el Maliki’nin Dava Partisinden.

Öteyandan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD militanlarına karşı sürdürülen Amerikan hava saldırılarının “son derece etkili” olduğunu açıkladı.

Pazar günü Irak’ta IŞİD militanlarına karşı beş hava saldırısı düzenleyen Amerikan savaş jetleri ve insansız hava araçları militanların kullandığı zırhlı araç, top ve havanları vurmaya devam etti..

Bu arada Amerikan ordusu Kuzey Irak’ta Erbil yakınlarındaki dağlarda mahsur kalan mültecilere daha fazla havadan insani yardım attı.

Üç hava operasyonunda İslamcı militanlardan dağlara kaçan Hristiyanlar, Yezidiler ve diğer dini azınlıklara 52 bin yiyecek ve binlerce litre su iletildi.

Bölgedeki yetkililer Pazar günü en az Sincar dağında mahsur kalan en az 5 bin Iraklı sivilin Suriye’ye kaçabildiği ve oradan yeriden Kürt kuvvetlerinin himayesinde kuzey Irak’a getirildiklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG