Erişilebilirlik

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Çin'de


Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Çin’de temaslarda bulunuyor. Rice, Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Dış Politika Konseyi Başkanı Yang Jiechi ile görüştü.

Rice, görüşme sonrası yaptığı açıklamada iki ülke arasında son bir yılda yaşanan görüş ayrılıklarının samimi şekilde ele alındığını söyledi.

Xi, Eylül ayı sonlarına doğru Amerika’yı ziyaret edecek ve Rice’ın bu görüşmesi planlanan ziyarete hazırlık amacı taşıyor.

Xi, hem New York’taki BM Genel Kurulu’nun açılışına katılacak, hem de Washington’a gelerek Obama ile görüşecek.

Çinli diplomat Yang de Rice’la görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Xi’nin ziyaretinin tam bir başarı getirmesini umduklarını söyledi.

Çin-Amerika görüşmelerinde Çin’in ekonomisi, Internet güvenliği, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hak iddiaları ve ikili askeri işbirliğinin güçlendirilmesi konuları yer alıyor.

Obama, Kasım ayında Çin’i ziyaret etmiş, bu ziyarette iki lider sera gazlarının salınımını düşürecek bir anlaşmaya imza atmışlardı.

Bu arada borsalardaki son dalgalanmadan Çin’i sorumlu tutan Cumhuriyetçi başkan aday adayları, Beyaz Saray’dan Devlet Başkanı Xi Jinping’in ziyaretini iptal etmesini istiyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG