Erişilebilirlik

ABD: 'Tutuklamalardan Rahatsızız'


ABD yönetimi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “Cumhuriyet gazetesinin kıdemli editörlerinin dava öncesi tutuklanmasından rahatsızız” dedi.

Toner yaptığı yazılı açıklamada, Dündar ve Gül’e yönelik soruşturma, suçlama ve tutuklamanın Türk hükümetinin medya özgürlüğünün temel ilkelerine bağlılığı konusunda ciddi kaygılar yarattığını bildirdi.

Mark Toner tutuklamaların, yargının ve emniyetin Türkiye’de hükümet aleyhtarı medya kuruluşlarına karşı kuşkulu koşullar altında attığı adımların sonuncusu olduğunu hatırlattı.

Toner, Amerikan hükümeti adına yaptığı çağrıda Türk yetkililerden medya da dahil kişi ve kuruluşlara düşüncelerini ve eleştirilerini serbestçe yöneltebilme özgürlüğü tanımasını istedi. Sözcü bunun, anayasanın medya ve ifade özgürlüğü konusunda sağladığı güvenceler çerçevesinde olması gerektiğinin altını çizdi.

Açıklamada atılacak bu adımların, “Türkiye’nin demokrasisini güçlendireceği” ifade edildi.

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği de Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasıyla ilgili büyükelçilik hesabından attığı tweet'te “Bir basın kurumunun daha baskılandığını düşündüren gelişmelerden oldukça endişeliyiz” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass de Instagram hesabına siyah bir kare koyarak “Derin rahatsızlık duyuyoruz” diye yazdı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG