Erişilebilirlik

'ABD Türkiye'nin Hamas'la İlişkisinin Farkında'


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Gazze krizini sona erdirecek ateşkes çabalarında ‘Hamas’la yakın ilişkilere sahip’ Türkiye ve Katar’ın önemli bir rol üstlenebileceğini söyledi. Psaki’ye göre bu iki ülke Hamas’la, Amerika’nın kuramadığı ilişkilere sahip

Amerika, Türkiye ve Katar’ın “Hamas’la ilişkisinin tamamen farkında ve bundan dolayı da bu iki ülke, Gazze krizinin çözümünde bir role sahip.”

Sözler, gazetecilerin ısrarlı sorularına son noktayı koyan Amerika Dışişleri Bakanı Jen Psaki’ye ait.

Amerika, Türkiye gibi bir “NATO müttefikinin” ve Katar gibi “müttefik olmasa bile bir Körfez dostunun”, bir terör örgütü olarak gördüğü Hamas’la ilişkilerini kabullenip, bu iki ülkeyi “fırtınada sığınacak limanlar” olarak mı görüyor?

Bu tanımı kullanmayı reddeden Jen Psaki katıldığı günlük basın brifinginde gazetecilere, “Eminim sizin için sürpriz olmasa gerek” diyerek yanıt veriyor: “[Hamas’la] İlişkilerini biliyoruz. Tamamen biliyoruz. Açıkçası, hem bizim birlikte çalıştığımız, hem de onlarla (Hamas) birlikte çalışabilen ortaklarla işbirliğine girmek önemli. Çünkü biz Hamas’la işbirliği yapmıyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Amerika’nın Gazze krizinin çözümü çabalarında İsrail’in arabuluculuk girişimlerine şiddetle karşı çıktığı Türkiye ve Katar’la ilişkileri bu sözlerle özetledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin başını çektiği uluslararası girişim, 2012 yılında yaşanan İsrail-Hamas çatışmasını Mısır’ın arabuluculuğuyla durduran ateşkesi yeniden yürürlüğe sokmaya çabalıyor. İsrail de, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi’nin son arabuluculuk önerisini kabul etti. Ancak Hamas, ne İsrail’in, ne de Mısır’ın öne sürdüğü koşulları kabul ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, 2012 ateşkesinde asıl arabulucu konumundaki Mısır’ın mevcut durumda da önceliğe sahip olduğunu söylese de , “Katar ve Türkiye Hamas’la hem ilişkiye sahip, hem de örgüt üzerinde nüfuza”. Bundan dolayı da Amerika iki ülkeye de ateşkes sağlama çabalarında rol biçiyor.

Washington’da resmi düzeyde olmasa da, şimdiki ve geçmiş iktidarlara yakın çevreler, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin Hamas’la kurduğu yakınlığı eleştirmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, ikili ilişkilerin kötüleştiği Türkiye’yi krizde arabulucu olarak görmek istemediğini, Mısır’ı tercih ettiğini Başkan Obama’ya söylemişti.

Jen Psaki, Türkiye’ye biçilen rolün ne olduğunu tam olarak açıklayamasa da, Bakan John Kerry’nin son dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştüğünü sıkça dile getirdi. Kerry ve Davutoğlu son olarak haftasonu Paris’te beş ülkenin dışişleri bakanlarıyla birlikte bir araya gelmişti.

Psaki son brifingde yaptığı açıklamada, Bakan Kerry’nin Katarlı ve Türkler’le nir dizi konu üzerinde çalıştığını, bu ülkelerin “Hamas üzerinde nüfuz kurabilecek role sahip olduğunu” söyledi. Jen Psaki, “Biz Hamas’la doğrudan görüşmüyoruz. İsrail doğrudan Hamas’la görüşmüyor. Bundan dolayı onlarla (Türkiye ve Katar) işbirliği içindeyiz. Kerry de bu ülkelerle bu yönde görüşme yürütüyor” diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG