Erişilebilirlik

"ABD Türkiye ile Suriye İçin Anlaşmak Üzere"


ABD Başkan Yardımcısı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da düzenledikleri ortak basın toplantısında
ABD Başkan Yardımcısı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da düzenledikleri ortak basın toplantısında

Wall Street Journal'in haberine göre Suriye içinde Türk sınırına yakın küçük bir uçuşa yasak tampon bölge kurulacak ve karşılığında İncirlik üssü IŞİD'e karşı hava saldırıları için koalisyon uçaklarına açılacak

Wall Street Journal gazetesi İncirlik üssünün ABD önderliğindeki koalisyon güçlerine IŞİD’e yönelik hava saldırıları için açılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya varılmak üzere olduğunu bildiriyor.

Wall Street Journal’in Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği habere göre Suriye içinde Türkiye sınırına yakın küçük bir alan uçuşa yasak ve güvenli bölge olarak korunacak ve Esat güçlerinin de herhangi bir hava saldırısı düzenlemesine izin verilmeyecek.

Amerika ve müttefiklerine İncirlik üssünü hava saldırıları için açmanın, koalisyon güçlerine IŞİD’e karşıgüçlü bir harekat merkezi oluşturacağı belirtiliyor.

Gazete haberinde 2 bin Esat karşıtı milisin Türkiye’de eğitilmesine onay verildiğini ve Türk özel birliklerinin Kürt Peşmerge güçlerini eğitme amacıyla Irak’a gönderildiği de vurgulanıyor.

Anlaşmaya varılması halinde taraflar arasındaki görüş ayrılığı azalacak ve Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerine Irak ve Suriye’deki IŞİD mevzilerine daha kapsamlı harekat düzenleme olanağı sağlanacak.

Wall Street Journal’ın haberine göre, anlaşma Türkiye’nin öteden beri istediği Suriye’de geniş kapsamlı uçuşa yasak bölge oluşturma hedefi yerine Türkiye-Suriye sınırında küçük bir tampon bölge kurulmasını öngörüyor.

Uçuşa yasaklı bölge ayrıca, Esat karşıtı milisleri eğitme, koruma ve mühimmat sevkini aksatmadan gerçekleştirmeyi de amaçlıyor.

Anlaşma, Amerika’dan Esat’a bu bölgeyi taciz etmemesi konusunda gönderilen bir mesaj niteliği de taşıyacak.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sonrası iki ülke yetkilileri arasındaki sürdürülen temaslarda ilerleme kaydedildiği belirtiliyor. Biden bu ziyaretinde Amerika’nın Türkiye ile IŞİD konusundaki görüş ayrılıklarını azaltmak olduğunu bildirmişti.

Biden Türkiye ziyaretinde Erdoğan’la ikili görüşmeler yapmış ancak yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin koalisyona doğrudan katkı yapacağı herhangi bir anlaşmaya varamamıştı.

Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı basın brifinginde gazetecilerin bu konudaki sorularına cevap veren bakanlık sözcüsü Jen Psaki, Başkan Yardımcısı Biden ve General Allen'ın ziyaretlerinde çeşitli seçeneklerin görüşüldüğünü ancak ABD ve Türkiye arasında görüş farklılıkların sürdüğünü belirtti. Psaki, henüz uygulama kararı aldıkları bir planın olmadığını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG