Erişilebilirlik

ABD: ‘Suudi Arabistan’ı Uyarmıştık’


Boyar Saray Sözcüsü Josh Earnest
Boyar Saray Sözcüsü Josh Earnest

Obama yönetimi, Ortadoğu’da başlayıp dünyaya yayılan protestolara yol açan Şii din adamının idam edilmesinin doğuracağı olası olumsuz sonuçlarla ilgili Suudi Arabistan’ı uyardığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest diplomatik girişimlerin ve doğrudan görüşmelerin krizin çözümünde kilit rol oynadığına inandığı kaydetti.

‘Amerika yönetimi, toplu infazların, özellikle de el-Nimr’in idam edilmesinin yaratacağı olası sonuçlar konusunda duyduğumuz endişeyi doğrudan Suudi yetkililere iletmişti’ diye konuşan Earnest, Suudi Arabistan'ın maalesef ABD’nin endişe ettiği konular için zemin hazırladığını söyledi.

Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan gerginlikle ilgili Pazartesi günü bir açıklama da Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’den geldi. Tüm taraflara bölgede gerilimi daha da artıracak eylemlerden kaçınma çağrısı yapan Kirby, ayrıca Suudi yetkililere, tüm davalarda adil ve şeffaf yargılama yürütülmesine ilişkin çağrı yaptıklarını, Nimr'in idam edilmesi konusunda duydukları endişeyi de ilettiklerini kaydetti.

Kirby, el-Nemr’in ölümünün yalnızca bölgedeki mezhepsel çatışmayı körükleyeceği uyarısında bulundu.

Dünyada büyük tepki aldı

El-Nemr, Suud ailesinin önemli muhaliflerinden biriydi. 2014’te isyana teşvik ve fitne çıkarmak gibi suçlarla tutuklanmıştı. El-Nemr 2011’de ülkenin doğusunda çıkan Şii eylemlerinin en önemli liderlerinden biriydi.

Dışişleri Sözcüsü Kirby ayrıca, ile bölgede tansiyonun düşürülmesi çabaları kapsamında Dışişleri Bakanı Kerry’nin İranlı mevkidaşı Cevat Zarif’le telefon görüşmesi yaptığını ve Suudi Arabistan tarafından ise Veliaht Vekili Prens Muhammed bin Selman ile konuştuğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı bu kapsamda, Sünni körfez ülkeleri dışişleri bakanlarıyla görüşmeyi planlıyor.

Josh Earnest, iki ülke arasındaki gerilimin ortaya yeniden çıkardığı mezhep çatışmasının Suriye’ye barış getirme çabalarını etkileme ihtimaline yönelik soruyu, ‘Bunun olmayacağını umuyoruz. Nedeni ise, Suriye’deki duruma bulunacak siyasi bir çözümün her iki ülkenin de çıkarına olmasıdır’ şeklinde yanıtladı.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Muhammed el Muallimi, 25 ocak’ta Cenevre’de yapılacak Suriye görüşmelerine katılacağını açıkladı.​

El Nimr’in kardeşi Amerika’yı suçladı

Suudi Arabistan’da idam edilen Şii din adamı el Nimr’in erkek kardeşi, Amerika Başkanı Barack Obama’yı kardeşinin idamını engelleme konusunda Suudi hükümetini etkilemede başarısız olmakla suçladı.

Amerika yönetiminin, tehlikenin yaklaştığını bile bile bir adım atmadığını, kardeşinin idamını önlemek için hiçbir çabada bulunmadığı savunan Muhammed el Nimr, kendisinin bizzat Suudi Arabistan’daki ABD Büyükelçiliği’ne başvurduğunu ancak bu çabalarının yanıtsız kaldığını söyledi.

Yahoo’nun özel haberine göre, ülkedeki toplu idamlar ve diğer insan hakları ihlalleri, IŞİD karşıtı koalisyonda daha aktif rol almasını istediği Suudi Arabistan’la Obama yönetimini diplomatic açıdan zor bir konuma sokuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG