Erişilebilirlik

ABD Suriyeli İsyancı Grubu Terör Listesine Aldı



Batılı güçler Suriye’deki yeni muhalif koalisyonuna uluslararası destek çağrısını sürdürürken, Amerika Suriyeli isyancı grup Jabhat el-Nusra’yı terrorist örgüt listesine aldı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı isyancı grubu henüz resmi olarak terrorist ilan etmese de, bugün yayınlanması beklenen bir devlet belgesinde Jabhat el-Nusra El Kaide’nin Irak’taki işbirlikçisi olarak tanımlanıyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland yaptığı bir açıklamada, Amerika’nın Suriye’de operasyonlar dözenleyen Jabhat el-Nusra’nın El Kaide bağlantısından endişe duyduğunu belirtti. Jabhat el-Nusra Suriye’deki intihar saldırılarını üstlenmişti.

Amerikan yönetimi, Suriyeli isyancı grubu terör listesine alarak, Amerikan vatandaşlarının bu örgütle herhangi bir ilişki kurmasını da yasaklamış oldu.

Öte yandan, Avrupa Birliği ve Amerika’dan yetkililer Fas’ta yapılacak Suriye’nin Dostları toplantısına katılmaya hazırlanıyor. Toplantı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a muhalif olan isyancılara destek verme amacını taşıyor.

Ortadoğu seyahatini sağlık sorunu nedeniyle iptal eden Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Fas’taki toplantıya da katılmayacak.

Buarada, Fransa, İngiltere ve Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri Suriye’nin yeni muhalif koalisyonunu Suriye halkının temsilcisi olarak tanıdıklarını ilan etti. Amerika ve bazı Avrupa Birliği ülkeleriyse, Esad’ın iktidarı bırakmasına yönelik çağrılarına rağmen, muhalif koalisyonunu tamamen tanıma konusunda tereddüt ediyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, AB dışişleri bakanlarının Suriye’nin yeni muhalefet lideri Muaz el-Hatip ile yaptıkları görüşme sonrasında bir açıklama yaparak, Suriye’nin muhalif koalisyonuna daha fazla uluslararası destek görmeyi umduğunu ifade etii.

Öte yandan, Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta Suriye’nin kimyasal silahlarıyla ilgili olarak, Şam hükümetinin bu silahları kullanacağını işaret eden herhangi bir ciddi adım atmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG