Erişilebilirlik

'ABD Şimdilik IŞİD Konusunda Günü Kurtarıyor'


'ABD Şimdilik IŞİD Konusunda Günü Kurtarıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:25 0:00

Georgetown Üniversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Sinan Ciddi, “ABD şu andaki duruma göre gündelik politikalar üretiyor. Daha geniş bir stratejileri yok. Bu da Türkiye’yi kaygılandırıyor” diyor

Her geçen gün dünya gündemini daha çok meşgul eden terörle mücadele ve bu çerçevede IŞİD’in Irak ve Suriye’de artan nüfuzu karşısında Amerika’nın başını çektiği uluslararası koalisyonun hedeflerini, bundan sonra atılacak olası adımları uzman bir isimle konuştuk. Georgetown Üniversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Sinan Ciddi, Washington stüdyolarımızda konuğumuz oldu.

Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Ciddi, Washington için Kobani’nin stratejik önemini şöyle değerlendirdi:

“Kobani IŞİD’in eline düşerse, örgüt Kuzey Irak’la Suriye arasındaki çok stratejik bir güzergâha sahip olmuş olacak. Bu da Kuzey Irak’ın toprak bütünlüğünü tehdit edecek bir duruma gelebileceğini gösteriyor IŞİD’in.”

Türkiye’nin Kaygıları

Sinan Ciddi, Amerika’nın Kürt gruplara verdiği desteğin Türkiye’yi kaygılandırma nedenlerini şöyle değerlendiriyor:

“Amerika, Türkiye’nin PYD’ye destek vermesini istemesi Ankara için sıkıntı yaratır çünkü Türkiye için bu grubun nasıl davranacağı, dağıtılan ağır silahların Kobani’den sonra Türkiye’ye karşı kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor. Amerika bugün daha çok şu andaki duruma göre gündelik politikalar üretiyor. Daha geniş bir stratejileri yok. Bu da Türkiye’yi kaygılandırıyor.”

Peki IŞİD’e karşı uzun süre bir strateji geliştirmeyen Washington’un fikrini ne değiştirdi? Ciddi şöyle yanıtlıyor:

“İki Amerikalı gazetecinin IŞİD tarafından öldürülmesi Amerika’da kamuoyunun fikrinin değişmesinde büyük rol oynadı. Ama onun dışında çıkarlar da var. Özellikle Kuzey Irak’ın toprak bütünlüğü önemli Amerika için. IŞİD’in Bağdat’a ilerlememesi de Amerika için önemli.”

Çözüm Sürecinde Kobani’nin Önemi

Dr. Sinan Ciddi’ye göre çözüm sürecinde Kobani en güncel faktör ama tek faktör değil:

“Çözüm sürecinde birçok etken var. Kobani de bunlardan sadece biri. Çözüm sürecinde taraflar 1990’lı yıllara dönmek istemiyor. Kimse teröre geri dönülmesini istemiyor. İki taraf da silahların susmasından büyük fayda elde etti. Çözüm sürecinin barışçıl yürütülmesi HDP’nin elini güçlendirdi. Kimse artık terör bazlı bir çözüm istemiyor”

Georgetown Üniversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Sinan Ciddi’yle söyleşimizi tüm ayrıntılarıyla yukarıdaki video dosyasında bulabilirsiniz.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG