Erişilebilirlik

Senato ve Serbest Ticaret Anlaşması


Senato ve Serbest Ticaret Anlaşması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Obama Yönetimi’nin desteklediği 12 üyeli Pasifik serbest ticaret anlaşması, Amerikan Kongresi’nde engelle karşılaştı. Ticaret anlaşmalarında Kongre’nin anlaşma metinleri üzerinde değişiklik talep etmesini yasaklayan ve sadece ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyu kullanmasını mümkün kılacak olan Ticareti Güçlendirme Yetki Tasarısı, gerekli beşte üç çoğunluğu sağlayamadı.

Demokrat Partili üyelerin çoğu, işsiz kalan Amerikalı işçilerin ihtiyaçlarına ve Çin’in para birimi manipülasyonu sorununa yanıt vermediği gerekçesiyle Ticareti Güçlendirme Yetki Tasarısı’nın Senato’da ele alınmasını engelledi. Demokrat Senatör Chuck Schumer, Amerikalı işçiler işçilerimizi korumak için elimizden geleni yapmaya kararlıyız dedi.

Serbest ticareti destekleyen Cumhuriyetçi Partililerse tüm kaygıların Senato’daki tartışmalarda ele alınmasından yana.Cumhuriyetçi Senatör Orrin Hatch ise, ”Çiftçilerimiz, hayvancılarımız, üreticilerimiz vegirişimcilerimizin küresel piyasalarda rekabet edebilmesini istiyorsak Amerika’nın ihracat yapmasının önündeki engelleri yıkmalıyız” dedi.

Sözkonusu ticaret anlaşması, küresel ekonomik faaliyetlerin yüzde 40’ını oluşturan 12 Asya Pasifik ülkesini kapsıyor. Anlaşma onaylandığı takdirde Başkan Obama’nın ticaret alanındaki en büyük başarısı olacak.

Ancak çok sayıda Demokrat Partili siyasetçi anlaşmaya karşı çıkarken Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell gibi Cumhuriyetçi Partililer anlaşmayı destekliyor. Mitch McConnell, “Amerika’nın lider ülke konumunu 21’inci yüzyılda da sürdürmek istiyorsak dünyanın en dinamik bölgesini Çin’e teslim edemeyiz” dedi.

Anlaşmanın Amerika’daki istihdam üzerinde etkileriyse büyük tartışma konusu. Anlaşmanın Amerikan ekonomisi için önemli olduğunu savunan Demokrat Senatör Richard Durbin, ancak “temsil ettiğiniz halkla biraraya geldiğinizde konuya ilişkin birçok farklı görüş olduğunu görüyorsunuz” dedi.

Siyaset uzmanı Bill Galston’a göre bu siyasi çatışma henüz bitmiş değil. Galston, Obama yönetiminin anlaşmayı kabul ettirmek için elbirliğiyle hareket edeceği düşüncesinde.

Ticareti Güçlendirme Yetki Yasası tasarısını destekleyenler, tasarı yasalaşıncaya kadar ellerinden geleni yapacağa benziyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG