Erişilebilirlik

ABD’de Türk Seçmenler Oy Kullanmaya Başladı


Amerika’da kayıtlı 90 bin seçmenin ilk kez genel seçimlerde oy kullanabilmesi için 150’ye yakın sandık kuruldu, 16 Mayıs’ta başlayan oy verme işlemi 31 Mayıs’a kadar sürecek, sandıklar hergün en az 8 saat açık olacak

Türkiye Politika Merkezi (Turkish Policy Center - TPC) geçtiğimiz günlerde Amerika’da bütün siyasi parti temsilcilerini biraraya getirdi. Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olan ve tümüyle gönüllülerden oluşan Türkiye Politika Merkezi’nin Goethe Enstitüsü’nde düzenlediği panelin TPC Başkanı Ata Akıner’in moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumunda TC Washington Büyükelçiliği’nde seçimlerden sorumlu diplomat Arif Hakan Yeter yurtdışında seçim prosedürü hakkında bilgi verdi.

Arif Hakan Yeter, geçen yıl Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ABD’deki 90 bin seçmen için 144 sandık kurulduğunu, dört gün boyunca açık olan bu sandıklarda 10,400 Türk’ün oy kullandığını, bunun yüzde 11.8’lik bir katılım anlamına geldiğini söyledi. Dış Türkler’in oy kullanma oranının daha düşük olduğunu belirten Yeter, bu oranın yüzde 8.3’te kaldığını kaydetti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde dört gün boyunca oy kullanıldığını ve oy kullanabilmek için hazırlanan randevu sisteminin karmaşıklığından yakınıldığını hatırlatan Yeter, bu kez 16-31 Mayıs arasında seçmenlerin hergün oy kullanabileceklerini bildirdi. Seçmenlerin ilgisizliğinin iletişim ve etkileşimle yenilebileceğini belirten Arif Hakan Yeter, bu noktada derneklere ve sivil toplum örgütlerine büyük görev düştüğünü kaydetti.

Washington'da Seçime Katılım Düşük
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

4 Mayıs, Pazartesi akşamı yapılan ikinci panelde değişik siyasi partilerin temsilcileri partilerinin programı ve görüşleri hakkında seçmenlere bilgi verdi, soruları cevapladı. Panele katılmayan tek siyasi parti Milliyetçi Hareket Partisi MHP oldu. Panelde AKP İstanbul Milletvekili Aday Adayı Savaş Şahin, CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, HDP ABD Temsilcisi Mehmet Yüksel, Vatan Partisi ABD Temsilcisi Murat Kutluğ ve Anadolu Partisi Washington Temsilcisi Nükhet Özcan konuştu.

Türkiye Genel Seçimleri hakkında bilgiye www.VoteTurkiye.org adresinde veya TPC’nin Seçim Danışma Hattı’nı (+1) 202-768-8518 numaradan arayarak ulaşabilirsiniz.

TC Washington Büyükelçiliği’nden bilgi almak için:

http://www.washington.emb.mfa.gov.tr/ShowAnnouncement.aspx?ID=232235

Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi Hülya Polat’ın Gökkkuşağı adlı bloğunda bulabilirsiniz.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG