Erişilebilirlik

ABD Rusya'nın Suriye'ye Yığınağından Rahatsız


<div class="_5wd4 _1nc7 _2cnu">
<div class="_h8t">
<div class="_5wd9 direction_ltr">
<div class="_5wde _n4o">
<div class="_5w1r _3_om _5wdf" style="max-width: 166px; overflow-wrap: break-word;">
<div class="_4gx_">
<div class="_d97"><span class="_5yl5"><span>Mahabad, Public meeting. November 1979</span></span></div>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
<div class="_5wd4 _1nc7">
<div class="_h8t">
<div class="_5wd9 direction_ltr">
<div class="_5wde _n4o">
<div class="_5w1r _3_om _5wdf" style="max-width: 166px; overflow-wrap: break-word; width: 156px;">
<div class="_4gx_">
<div class="_d97"><span class="_5yl5"><span>Chris Kutschera,&nbsp; </span></span></div>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
<div class="_5wd4 _1nc7 _2cnu"> <div class="_h8t"> <div class="_5wd9 direction_ltr"> <div class="_5wde _n4o"> <div class="_5w1r _3_om _5wdf" style="max-width: 166px; overflow-wrap: break-word;"> <div class="_4gx_"> <div class="_d97"><span class="_5yl5"><span>Mahabad, Public meeting. November 1979</span></span></div> </div> </div> </div> </div> </div> </div> <div class="_5wd4 _1nc7"> <div class="_h8t"> <div class="_5wd9 direction_ltr"> <div class="_5wde _n4o"> <div class="_5w1r _3_om _5wdf" style="max-width: 166px; overflow-wrap: break-word; width: 156px;"> <div class="_4gx_"> <div class="_d97"><span class="_5yl5"><span>Chris Kutschera,&nbsp; </span></span></div> </div> </div> </div> </div> </div> </div>

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, telefonla görüştüğü Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’a, Rusya’nın Suriye’de askeri yığınak yaptığı haberlerinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Bakan (Kerry) bu haberlerin doğru olması durumunda, atılan bu adımların çatışmaları arttıracağı, suçsuz daha fazla insanın ölümüne yol açacağı, mülteci akışını arttıracağı ve Suriye içinde IŞİD’le mücadele eden koalisyonla çatışma riskini güçlendireceği uyarısında bulundu” dendi.

Kerry ve Lavrov arasındaki görüşmelerin bu ay sonunda New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları sırasında da devam edeceği belirtildi.

New York Times gazetesi, Rusya’nın Suriye’ye öncü bir birlik gönderdiğini ve Beşar Esat rejimine askeri desteğini arttıracağı işaretleri veren başka adımlar da attığını bildirdi. Gazeteye göre bu adımlar arasında Suriye’de bulunan bir havaalanına yüzlerce kişinin kalmasını sağlayacak prefabrik yapıların ve portatif bir hava trafik kontrol kulesinin nakledilmesi de var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye ordusuna ciddi eğitim ve lojistik destek verdiklerini doğrulamıştı. Putin, Suriye’de dört buçuk yıl önce başlayan iç savaşın başından bu yana bu ülkeye verdiği askeri desteği ilk kez bu tarz bir açıklamayla doğruluyor.

Batılı devletler ve insan hakları örgütleri, Suriye’deki insan hakları ihlallerinden hem rejime bağlı kuvvetleri, hem de İŞİD’i sorumlu tutuyor.

Putin, Rusya’nın Suriye’de IŞİD’e karşı askeri operasyonlar düzenlediği yönünde bir açıklama yapmasının erken olacağını bildirdi. Ancak Putin, Şam hükümetine ciddi ölçüde destek, teçhizat, eğitim ve silah verildiğini doğruladı.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest cuma günü yaptığı açıklamada, Suriye’ye askeri ve uçak nakleden Rusya’nın faaliyetlerinin yakından izlendiğini söyledi. Earnest, her ne amaçla olursa olsun asker, uçak parçası, silah ve ödenek dahil Şam hükümetine sağlanan her türlü askeri desteğin istikrarsızlığa yol açacağını ve çatışmalara olumsuz etki yapacağını savundu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG